Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2020

  Januar
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  Febuar
- Dobrča
  Marec
- Hleviška planina
  April
- Debela peč
- Otok Brač
  Maj
- Veliki Vrh-Mali Turn
- Srečanje planincev SMDO
  Junij
- Izlet za vse generacije
- Jerebica
  Julij
- Špik
  Avgust
- Visoki Kanin
  September
- Triglav (2 dni)
  Oktober
- Izlet v neznano
  November
- Ovčja gora
  December
- Martinova pot (Šmartno ob Paki)

Publikacije društva

Planinsko društvo Nazarje že četrto leto zapored organizira planinsko potovanje v tujino. Tudi tokrat se bomo podali na enajstdnevno potepanje po Romuniji s TA Balkanika, ki bo potekalo od 28. junija do 8. julija 2013.


Romunijo odlikuje neokrnjena narava z neskončnimi ravninami, strašljivimi srednjeveškimi gradovi, veličastnimi palačami in starodavnimi mesti. Dežela z odlično hrano in prijaznimi ljudmi, je zibelka za mite in legende o Drakuli.
Med osvajanji nekaterih vrhov Krpatov bomo videli ogromno gorskih jezer in osvojili najvišji vrh Romunije – Moldoveanu (2.554 mnv).

Romunija je idealna dežela za popotnike, ki radi raziskujejo, ne iščejo blišča in znajo uživati v preprostih stvareh.

Cena potovanja za člane PD Nazarje 445 €, nečlani 475 € pri udeležbi 40 oseb.
Prijave in informacije: sandi.grudnik@gmail.com ali 031 674 441

Program potovanja

1. DAN: petek, 28.06.2013
Odhod iz običajne lokacije predvidoma ob 21.00 uri. Vožnja Dolga vas – Budimpešta – Debrecen – Sigethu Marmatie.

2. DAN: sobota, 29.06.2013
Sigethu Marmatie je predel znan predvsem po lesarstvu, saj se prav tam izdelujejo najlepši lesni ornamenti, vrata, okna, vhodni portali, vrtne lope, kapele… Postanek v Sapintah, vasici v Karpatih, daleč po svetu znani po »veselem pokopališču«. Po ogledu vožnja do mesteca Viseu de Sus, katerega največja zanimivost je ozkotirna železnica, s katero še vedno prevažajo les, uporablja pa se tudi v turistične namene. Nastanitev v Borsi. Večerja in nočitev.

3. DAN: nedelja, 30.06.2013 (predvidoma 7 do 8 ur hoje)
Po zajtrku sledi prvi daljši pohod. Od izhodišča v centru mesta Borsa – Garlea (1000 mnv) nas čaka predvidoma 3 uri hoje do ledenega jezera (1870 mnv), ter dodatno uro in pol na 2303m visok vrh Pietrosu. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

4. DAN: ponedeljek, 01.07.2013 (predvidoma 4 ure hoje)
Zgodnji zajtrk. Vožnja do Duraua, od koder sledi 4 urni pohod po enem izmed najlepših predelov severovzhodnega dela Karpatov, pogorju Ceahlau. Smer pohoda je: Fantanale Chalet – Piatra Lata – najvišji vrh Ceahlau-a, imenovan Toaca (1899 mnv). Vrnitev do Izvorul Muntelui Chalet. Vožnja ob »Rdečem jezeru« do hotela. Večerja in nočitev.

5. DAN: torek, 02.07.2013 (predvidoma 3 ure hoje)
Po zajtrku vožnja do Baile Tusnad, kjer se bomo osvežili z mineralno vodo iz izvira, nato pa se sprehodili (predvidoma 2 uri) do jezera Sv. Ane, vulkanskega izvora, edinega tovrstnega v Evropi. Možnost kopanja. Vožnja do žveplene jame – Pestera Tusnadua. Po sprehodu in ogledu jame nadaljujemo z vožnjo mimo Brašova do Sinaie. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. DAN: sreda 03.07.2013 sobota (predvidoma 6 ure hoje)
Po zajtrku transfer do kraja Busteni (1000 mnv) in nato vožnja z gondolo do koče Babele, na 2200 mnv. Vzpon na najvišji vrh, 2505m visoki Omua. Mimo olimpijskega centra Lalomitei se bomo spustili do koče Dorului, od tam pa z gondolo do Sinae. Večerja in nočitev.

7. DAN: četrtek, 04.07.2013
Zajtrk. Ogled rudnika soli v kraju Slanik, nato vožnja do prestolnice Romunije – Bukarešte, ki jo imenujejo tudi Pariz na Balkanu. Panoramski ogled mesta in nekaterih zanimivosti. Obisk muzeja »Romunija v malem« nato pa najavljen in voden ogled po drugi največji stavbi na svetu,za ameriškim Pentagonom – »Hiši ljudstva«, oziroma nekdanji palači romunskega diktatorja Chauchescuja. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

8. DAN: petek, 05.07.2013
Po zajtrku sledi ogled letne rezidence nekdanje kraljeve družine iz 19. st., gradu Peleš. Vožnja do dvorca Bran, v katerem je bil 1462 leta zaprt Vlad Tepeš – Grof Drakula. Po ogledu nadaljujemo z vožnjo do Brasova, ki velja za najbolj obiskano romunsko mesto. Panoramski ogled središča mesta, ki ga krasijo Črna cerkev, Citadela, Mestna hiša iz 18. stoletja, najstarejša šola, … Vožnja do kraja Simbata. Nastanitev, večerja in nočitev.

9. DAN: sobota, 06.07.2013 (predvidoma 10 ur hoje)
Po zgodnjem zajtrku nas čaka pohod na najvišji vrh Romunije – Moldoveanu (2554 mnv). Od hotela do izhodišča v vasi La Paru Porculu (1336 mnv) se pripeljemo z avtobusom. Po dolini Muchia Vistea Mare se bomo najprej odpravili do prelaza Porita Vistei (2310 mnv), nato pa po grebenu na najvišji vrh. Vrnitev do hotela po isti poti. Večerja in nočitev.

10. DAN: nedelja, 07.07.2013
Po zajtrku vožnja do Sighisoare, mesta kjer se je rodil Vlad Tepeš, transilvanski grof Drakula. Ogled mesta in treh muzejev, ki so tesno povezani z znanim grofom. Vožnja do Oradee. Nastanitev v Baia Felix. Večerja in nočitev.

11. DAN: ponedeljek, 08.07.2013
Zajtrk. Vožnja proti Sloveniji. Predviden prihod v Nazarje v večernih urah.

Cena vključuje:
- prevoz na predvideni relaciji,
- 9x polpenzion v 1/2twc,
- vse zunanje oglede, ki so v programu navedeni,
- vstopnini v NP na potovanju,
- spremstvo lokalnega planinskega vodnika,
- stroške priprave, organizacije in vodenja potovanja.

Doplačila (po želji) na licu mesta – predvidoma 40€:
(veselo pokopališče, najvišja lesena cerkev, rudnik soli, najstarejša osnovna šola v Brašovu, 2x gondola – Sinaia, vstonine v dvorec Peleš, Bran, Sighisoare, parlament, muzej Romunija v malem, …).
Potovalno zavarovanje po želji uredi TA Balkanika, cena cca. 10 €.

Brez komentarjev.