Na 8. marec, praznovanje dneva žena, je svoj občni zbor pripravilo tudi Planinsko društvo Nazarje. Letnega srečanja se je udeležilo okoli 140 njihovih članov in gostov, ki so prišli prisluhnit informacijam o minulem in prihodnjem delu svojega društva. S slišanim so bili zadovoljni, saj je njihovo vodstvo znova dokazalo, da deluje predvsem z mislijo na svoje člane.

Predsednik društva Marjan Ostruh je v poročilu za lansko leto naštel celo vrsto dogodkov, ki jih društvo pripravlja za svoje člane in druge ljubitelje planin. Društvo mesečno organizira izlete v planine in gore, poleg tega v poletnem času izvedejo daljši planinski izlet v tujino. V letu 2012 so se podali v bolgarske gore, letos se odpravljajo v Romunijo. V času prvomajskih praznikov društvo pripravi kresovanje na Farbanci ter hitrostni vzpon na Farbanco, ki je namenjen planinskim tekačem. Skozi vse leto poteka nadvse uspešna akcija Kolesar pohodnik, ki še vedno vsako leto beleži porast udeležencev.

Zelo dejaven je bil v lanskem letu tudi mladinski odsek Stonoga, ki je pripravil nekaj novih dejavnosti. Med njimi je bil poletni otroški planinski tabor, izlet v neznano in nočni pohod z baklami na Farbanco. Mladi planinci se redno udeležujejo planinskih orientacijskih tekmovanj. Zaradi odličnih rezultatov so se udeležili državnega tekmovanja, kjer so pokazali dobro poznavanje planinskih tematik, uspešni so bili tudi na tekmovanju Mladina in gore.

Člani planinskega društva se udeležujejo izpopolnjevanj za različne smeri planinstva, s tem pa krepijo znanje in izletnikom zagotavljajo strokovno vodenje po planinah. V znanje veliko vlaga tudi markacijski odsek, ki prizadevno ureja planinske poti, konec lanskega leta pa se je ustanovil še nov odsek za varstvo gorske narave.

Veliko dejavnosti nazarskih planincev je koncentriranih na društveno kočo Farbanco. Redna dežurstva med vikendi in prazniki dajejo članom priložnost za obisk planine in druženje, društvo pa zato veliko vlaga v obnovo koče. V letošnjem letu jih čaka napeljava vodovoda v kočo in ureditev podstrešnih sob, s čimer bodo precej povečali spalne kapacitete koče.

Na občnem zboru je društvo zaslužnim podelilo priznanja za njihove uspehe in dejavnost, lepa pa je bila tudi gesta društva, ki je za vse ženske pripravilo simbolična darilca ob dnevu žena. Občni zbor je popestril simpatičen kulturni program, ki ga vsako leto izvede planinski podmladek.