PD Rečica ob Savinji in PD Nazarje vabita na pohod po Severnem Velebitu od Alana do Zavižana v soboto, 8. 6., in nedeljo, 9. 6. 2013.
S seboj morate imeti osebni dokument, planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in kakšno kuno za priboljšek. Na pohodu rabite vsaj 2 l tekočine.

Oprema: dobra pohodna obutev, pohodne palice – priporočljivo, spalno vrečo, naročeno je lepo vreme, za to s sabo vzemite sončna očala, zaščito proti sončnim žarkom in seveda kopalke.

Opis poti: Z avtobusom se odpeljemo mimo Delnic, Rijeke do Svetega Juraja,kjer se lahko kopamo do večera. Nato se odpeljemo do planinske koče na Alanu, kjer nas bo čakal topel obrok in počitek. Zjutraj se odpravimo po Primožičevi poti mimo dveh vrhov Crikvena in Gromovača do planinskega doma na Zavižanu, kjer nas še enkrat čaka topel obrok in avtobus, ki nas bo odpeljal do Svetega Juraja, kjer bo spet možnost sproščanja ob morju. Proti večeru se odpravimo proti domu.

Stroški pohoda: predvidoma 50 € (prevoz, dvakrat topel obrok, vstopnina za narodni park in prenočišče)

Prijave do 20. 5. 2013 (do zasedbe mest na avtobusu)

Miran Vratanar 041 927898 – planinec@gmail.com (tudi dodatne informacije)
Sandi Grudnik 031674441 – sandi.grudnik@gmail.com

Vabljeni!

Velebit je več kot planina. Kar je za Slovence Triglav, to velja pri naših sosedih Hrvatih podobno, ko gre za Velebit. Velebit je 145 km dolg gorski masiv, ki se začne na prelazu Vratnik nad Senjem in se razteza vse do okljuka reke Zrmanje v Zadarskem zaledju. Širina masiva sega od 30 km na njegovem severnem delu in zgolj 15 km na njegovem južnem delu. Zajema površino 2274 km2, od tega 41 km2 nad 1600 mnv. Na področju, ki ga zaokroža Velebit, imamo dva nacionalna parka in sicer NP Severni Velebit, ki je hkrati najmlajši hrvaški nacionalni park, ustanovljen 9.6.1999 ter NP Paklenica na južnem Velebitu, ki je bil ustanovljen že davnega leta 1949. Gorski masiv kot celota predstavlja nedotaknjeno divjino, kjer je človek še vedno zgolj redko viden gost.

Čez ves gorski masiv poteka Velebitski planinarski put. Pot je nastala leta 1969, obnovljena leta 2000 in ima 21 točk.

Čas poteka celotne poti: 60 ur

Dolžina poti: 100 km

Od Zavižana do Baških Oštarij preko Alana poteka Premužičeva pot na približno enaki nadmorski višini. Zgrajena je bila pred 77 leti in še danes omogoča prehodnost najtežjih in najlepših ter najbolj divjih predelov nacionalnega parka. Premužičeva pot se imenuje po graditelju ing. Anti Premužiću (1889-1979), ki jo je projektiral leta 1930 – pot so končali 1933 leta. S poti so prekrasni pogledi na Jadransko morje in otoke Rab, Pag, Goli, Prvić in Krk in na drugo Ličko stran. Avgusta 2006 so zaključili s projektom poučne Primožičeve poti. Ob poti so postavili poučne table s kratkimi obvestili, slikami in poučnim tekstom.

PREMUŽIČEVA POT: skupna dolžina poti od Zavižana do Baških Oštarij = 57 km; povprečna širina poti = 1,20 m; najvišja točka = 1630 m; najnižja točka = 920 m; povprečni nagib = 10 %; največji nagib = 20 % – sedlo Crikvena.

Pot je lahka in je primerna za vse udeležence.