Na kučo-hačo hočem

Prvo soboto v maju je naše planinsko društvo praznovalo prvi okrogli jubilej svoje planinske koče Farbance. Ob tej priložnosti smo na prostoru pred Farbanco pripravili slovesnost in sproščeno druženje, s katerim smo se želeli zahvaliti svojim članom in donatorjem za njihovo pomoč pri obnovi in dobremu delovanju koče.

Kar okoli dvesto ljubiteljev pohodništva in seveda naše planinske koče Farbanca se je zbralo na prireditvi, ki se je pričela po uspešni izvedbi hitrostnega vzpona. Pripravili smo jim prireditev s pestrim kulturnim programom, na katerem so se predstavili Mešani pevski zbor Kulturnega društva Nazarje, nadarjena citrarka Urška Bider in ljudske pevke, ki delujejo v sestavu Pušeljc. Obiskovalci so med kulturnimi točkami lahko prisluhnili zgodovini in razvoju Farbance, ki ga je za zbrane pripravil moderator prireditve Franci Kotnik.

Kot se za slovesno prireditev spodobi, je zbrane nagovoril predsednik našega društva, Marjan Ostruh, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pripomogli k napredku Farbance in pri tem je izpostavil člane društva, ki ob dela prostih dnevih dežurajo na koči katere vrata so zato vedno prijazno odprta vsem obiskovalcem. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije, ki je našemu društvu v svojemu nagovoru čestital za viden napredek na urejenosti Farbance. V njegovi čestitki sta se mu pridružili tudi županja občine Nazarje Majda Podkrižnik in predsednica SMDO Manja Rajh. 10. obletnica naše planinske koče Farbance je bila tudi priložnost za zahvalo gospodarju Farbance Dušanu Bastlju, ki je za svoje uspešno delo dobrega gospodarja poleg zahvale prejel v dar sliko Farbance.

Ves dopoldan je na Farbanci dišalo po golažu, ki so ga pridno kuhale ekipe iz vseh treh krajevnih skupnosti naše občine. Naključno izbrana komisija za ocenjevanje okusnosti golaža je soglasno sklenila, da se v vseh treh kotlih kuha odličen golaž, najboljši pa vendarle v kotlu ekipe iz KS Kokarje. S tem, da si je prav ob vseh treh kotlih treba oblizniti prste, so se strinjali tudi obiskovalci na Farbanci, ki so se z njim z veseljem okrepčali nato pa v pozen popoldan zaplesali ob glasbi dua Peti as.

Bojan Rotovnik, predsednik PZS:
»Vseh uspehov, ki si jih lahko pripisujejo planinska društva po Sloveniji, gotovo ne bi bilo brez ene pomembne, pravzaprav bistvene sestavine planinskega delovanja, prostovoljstva. Planinska organizacija sedaj deluje že v četrtem sistemu in še vedno smo med največjimi, najuspešnejšimi in tudi vsebinsko najbogatejšimi organizacijami v Sloveniji. In ravno to prostovoljstvo je dobro vidno tudi v Planinskem društvu Nazarje, ki je po letih mlado društvo, po vsebini delovanja pa sodi med aktivnejša planinska društva. Vemo, da dobro delujete tako na področju urejanja planinskih poti, delate z mladimi, izvajate redno izletniško dejavnost, izvajate uspešne planinske tabore, šole, odlično se izkazujete na orientacijskih tekmovanjih in konec koncev, skrbite za vašo planinsko kočo Farbanco. Glede na to, da sem jo obiskal pred približno sedmimi leti, ko je bila še v zelo neurejenem stanju in znova danes, lahko le čestitam, da ste s prostovoljnim delom in osebno angažiranostjo uspeli koči navdahniti domačnost. Uspeli ste kočo lepo urediti, jo narediti prijetno in verjamem, da vam izzivov pri upravljanju koče še dolgo ne bo zmanjkalo. Tudi današnji obisk prireditve je znak, da ste na pravi poti. Verjamem in upam, da boste nadaljevali vsaj tako aktivno, če ne še bolj, tudi naprej.«