Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2018

  JANUAR
- TOLSTI VRH
- SMUČANJE
  FEBRUAR
- ŽAVCARJEV VRH
  MAREC
- BEVKOV VRH
  APRIL
- MIRNA GORA
- SARDINIJA - ITALIJA
  MAJ
- GOLI VRH
  JUNIJ
- DRUŽINSKI IZLET
   ZA VSE GENERACIJE
- DRAŠKI VRH
  JULIJ
- TURSKA GORA
  AVGUST
- MANGART
  SEPTEMBER
- SMREKOVEC-RADUHA
   (2 dni)
  OKTOBER
- IZLET V NEZNANO
- ROBIJEV POHOD
  NOVEMBER
- KRAŠKI ROB-SOČERGA
  DECEMBER
- OSTROVRHARJEVA POT

Bilten društva

V soboto in nedeljo (8. in 9. junij) smo skupaj z planinci z Rečice ob Savinji obiskali narodni park Severni Velebit.


Severni Velebit je planinsko območje med Jadranskim morjem in Ličkograckim poljem. Razteza se od prelaza Vratnik do prelaza Veliki Alan. Od leta 1999 je to območje razglašeno kot nacionalni park zaradi izrazite raznolikosti kraških oblik, bogatega živega sveta in izjemnih naravnih lepot. Površina parka obsega 109 km2. V tem območju sta strogo rezervata Hajdučki in Rožanski Kukovi, ki predstavljata specifičen fenomen, saj so do sedaj na tem območju odkrili več kot 150 jam.

Od Zavižana do Baških Oštarij preko Alana poteka Premužičeva, ki je dolga 57 km in poteka na približno enaki nadmorski višini. Zgrajena je bila pred 80 leti in še danes omogoča prehodnost najtežjih in najlepših, najbolj divjih predelov nacionalnega parka. Premužičeva pot se imenuje po graditelju ing. Anti Premužiću. S poti so prekrasni pogledi na Jadransko morje in na drugo Ličko stran.

Nas 47 pohodnikov se je z avtobusom odpeljalo do Svetega Juraja, kjer so se malo bolj pogumni okopali v morju. Nato nas je pot vodila do planinske koče na Alanu, kjer je nas pričakal topel obrok in počitek. Zjutraj smo se odpravili po Premožičevi poti mimo Rosijevega zavetišča do planinskega doma na Zavižan, kjer smo se okrepčali in tudi zaključili našo turo. Med potjo smo se še povzpeli na lepo razgledne vrhove Crikveno (1.641 m) in Gromovačo (1.675 m).

Brez komentarjev.