Spoštovani planinci in planinke, dragi prijatelji!
Vabimo vas, da se nam tudi letos pridružite na že tradicionalnem srečanju planincev – udeležencev naših potovanj, ki ga tokrat pripravljamo na Goričkem, v soboto, 19.10.2013.

Goričko – gričevnata pokrajina v skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ki skriva številne naravne in kulturne znamenitosti, svet, kjer je tradicionalni način življenja in obdelovanja majhnih parcel še vsakdanjost.

Pokrajini posebno draž dajejo starodavne, s slamo krite domačije, stari mlini, številne evangeličanske in katoliške cerkve, ki so skozi stoletja nudile zavetje romarjem, ponaša pa se tudi z največjim gradom na Slovenskem, ki ima toliko sob, kot je dni v letu.

Narava na Goričkem ni skoparila, številni vinogradi, sadovnjaki, njive in gozdički, ki se prepletajo in harmonično dopolnjujejo z naselji, majhnimi zaselki in posameznimi kmetijami so prava »paša« za oči, idilično podobo pa dopolnjujeta Bukovniško in Ledavsko jezero, na katerih v zadnjih letih sloni razvoj turizma celotnega območja.

Zaradi izjemnih naravnih in kulturnih vrednot ter z namenom ohranitve biotske raznolikosti in tradicionalnega načina življenja je Goričko leta 2003 razglašeno za krajinski park, največji v Sloveniji, ki skupaj z narodnim parkom Őrség na Madžarskem in naravnim parkom Raab na Avstrijskem Gradiščanskem tvori prvi trideželni park v Evropi.

Po »kozarčku dobrodošlice« in malici se bomo sprehodili med goricami, ob potokih, prek travnikov in skozi gozdove Goričkega, ki skrivajo neskončne sprehajalne poti in so pravi raj za gobarje in ljubitelje narave.

Povzpeli se bomo tudi na najvišji vrh Goričkega, 418 m visok Sotinski breg ali »Kuglo« – točko na tromeji Avstrije, Madžarske in Slovenije s spominskim znamenjem, ki ponuja lep razgled na avstrijsko južno Gradiščansko, slovensko Porabje in stražno krajino na Madžarskem.

Brez degustacije žlahtne goričke »kapljice« seveda ne bo šlo, saj po tradiciji skoraj vsak kmet na Goričkem ima vsaj majhen vinograd in si pridela »svoje« vino. Druženje bomo zaključili z večerjo v domači gostilni. Poveselili se bomo in zaplesali ob zvokih domačega ansambla, predstavili pa vam bomo tudi naše programe za naslednje leto in kot je že v navadi, pogledali nekaj slik iz letošnjih potepanj ter izbrali in nagradili najlepše, zato prosimo, da nam čim prej pošljete svoje fotografije (CD). Brez majhnih presenečenj tudi letos ne bo šlo…

Cena: 35 EUR

Odhod avtobusa: Nazarje – ob 7.00 uri
Informacije: 031 674 441 – Sandi

Zaradi lažje organizacije vas prosimo da nam svojo udeležbo potrdite najkasneje do sobote, 12.10.2013 na : e-mail: balkanika@t-2.net

PRISRČNO VABLJENI IN DOBRODOŠLI NA NAŠEM 7. SREČANJU!!!