Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

Vabimo vas na zanimivo predavanje SKRIVNOSTI JAMSKEGA SVETA V POREČJU SAVINJE. Predstavila nam jih bo Mojca Hribernik, jamarka in tudi jamarska reševalka. Predavanje bo v sredo, 19. februarja, v gostišču grad Vrbovec v Nazarjah z začetkom ob 19. uri.

Slovenija je dežela kraških jam. Registriranih je preko 10.000, kar 30.000 naj bi jih bilo vseh. To pomeni, da je v povprečju na vsakem km2 države 1,5 jame. Številne so svetovno znane. Podobno je tudi pri nas, saj živimo v vznožju kraških planot Krašica, Dobrovlje in Menina. Kraške jame so svet teme in tišine, ki jo prekine samo šum podzemnih voda ter sopihanje jamarjev in jamark, ko se “bašejo” skozi ozke preduhe ali vzpenjajo “žimarijo” iz brezen.

Jame so svojski ekosistem, ki ga večina nas pozna zelo slabo. Marsikdaj in marsikje smo jih s svojimi nespametnimi dejanji tudi ogrozili. Mojca nam bo odstrla nekaj tančic kraških jam, tudi iz naše ožje in širše okolice.