Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

V soboto, osmega marca, smo se odpravili na potepanje po primorski. Naš cilj je bila slikovita dolina Glinščice, ki se nahaja v bližini Trsta blizu slovensko – italijanske meje.

V dolini je več naravnih in kulturnih znamenitosti in kar nekaj teh smo si ogledali. Našo turo smo pričeli pri gradu Socerb in se po robu Kraškega roba podali proti dolini Glinščice. Steza po kateri smo hodili se je vila med borovci in nam vseskozi nudila prečudovite poglede na Tržaški zaliv. Pot nas je vodila preko najvišje točke Mali Kras potem pa se je počasi začela spuščati proti dolini Glinščice mimo spomenika E. Comiciju, ki stoji na vrhu Jugove stene.

Spustili smo se do cerkvice sv. Marije na Pečeh in nadaljevali po dolini mimo slapu Supet (40 m) do obmejne vasice Botač. Iz vasice Botač smo po dolini Glinščice sestopili do planinske koče Mario Premuda do Boljunca. Spotoma smo še opazovali športne plezalce in ostanke rimskega vodovoda.

Pri povratku domov smo se še ustavili v mali vasici Kastelec, kjer smo se pri domačiji odprtih vrat »Vlado« okrepčali z zasluženo malico.