Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

V soboto, 8.10.2011, smo se odpravili na izlet v neznano. Dan smo preživeli v Krajinskem parku Kolpa. Krajinski park Kolpa se razprostira ob mejni reki Kolpi in sicer na območju med Starim trgom in Dragoši, v celoti v občini Črnomelj.

Glavna znamenitost Krajinskega parka je reka Kolpa s svojo dolino. Kolpa je ena od najtoplejših in najčistejših rek v Sloveniji. Belokranjska reka z laskavim naslovom »najdaljša slovenska riviera« izvira na hrvaški strani blizu Osilnice in ustvarja naravno mejo med našo državo in južno sosedo Hrvaško.

Našo pot smo začeli v vasici Srednji Radenci in jo končali v vasici Damelj. Ta pot je najjužnejša pešpot v naši državi. Najprej smo se ustavili pri izviru Trpotec. Osvežili smo se z vodo večne mladosti in pot nadaljevali po poti v senci, kjer nas je že tudi pošteno zeblo.

V vasici Breg, pri edinem še delujočem mlinu na reki Kolpi, sta nas pričakala Sonja in Tomaž. Na prijetnem soncu smo se okrepčali z čajem, domačim sokom, belokranjsko pogačo in rogljički, ki nam jih je pripravila Sonjina mama Tinka ( Hvala !!! ).

Mlinar nam je odprl vrata mlina in nam razložil kako ta stvar deluje. Polni moči in energije smo pot nadaljevali do kraške jame Kobiljače ter nato v vasico Kot, ki je tudi najjužnejša točka Slovenije. Pohod smo zaključili v vasici Damelj in se z avtobusom odpeljali naprej po dolini reke Kolpe v Zilje. Zabavnejši del izleta smo imeli na ekološki turistični kmetiji Čemas.

Pot proti domu smo nadaljevali ob reki Kolpi do Metlike, čez Gorjance v Novo mesto preko Ljubljane domov.