Tscheppaschlucht & Bodental (Österreich)
V nedeljo, 12.10.2014, smo se odpravili na izlet v neznano. Podali smo se čez mejo, na avstrijsko stran Karavank, natančneje v sotesko Čepa.

Pred avstrijskim Podljubeljem (Unterloibl) je parkirišče, kjer je bilo naše izhodišče (600 mnv). S parkirišča smo preko lesenega mostu prečkali cesto in začeli precej strm spust proti potoku Borovnica (Loiblbach). Začetek poti nas je vodil po široki makedamski cesti. Kmalu pa smo prispeli do vhoda v sotesko, kjer je tudi pot postala zahtevnejša.

Po poti skozi sotesko smo se vzpenjali po lestvah, stopnicah in brveh ter uživali v lepotah te koroške znamenitosti. Sprehod skozi sotesko je bil vsekakor prava paša za oči. Pot smo nadaljevali v smeri Hudičevega mostu (Teufelsbrücke) in slapu Šum (Tschauke Wasserfall). Na naši poti smo uživali ob naravnih pojavih v tej soteski (tolmuni, slapovi, naravni mostovi, …).

Končni cilj našega izleta pa je bila dolina Poden (Bodental), ki velja za najlepšo dolino v Karavankah. To je tipična ledeniška dolina, dolga 2 km, široka 600 m, visoka pa več kot kilometer. Tukaj smo si ogledali tudi Jezerce (Merrauge). To je majhno jezerce, turkizno modre barve, ki je naravnost pravljično. Odboji jesenskih barv okolice so v njem pričarali prav čudovit kolaž barv.

Na tem mestu nam je gospa Marija Sodja Kladnik, Odsek za varstvo gorske narave, predstavila to čudovito ledeniško dolino, njene značilnosti in naravne znamenitosti, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

Izlet smo zaključili pri Podnarju, 1052 mnv, (Bodenbauer), kjer so nas prijazno sprejeli v slovenščini. Ponašajo se s prelepim razgledom na severno steno Vrtače in svojo mogočno, 5oo let staro lipo. Ko smo se naužili naravnih lepot in Podnarjevih dobrot, smo se prijetno utrujeni ter polni lepih spominov odpeljali nazaj proti domu.