Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2018

  JANUAR
- TOLSTI VRH
- SMUČANJE
  FEBRUAR
- ŽAVCARJEV VRH
  MAREC
- BEVKOV VRH
  APRIL
- MIRNA GORA
- SARDINIJA - ITALIJA
  MAJ
- GOLI VRH
  JUNIJ
- DRUŽINSKI IZLET
   ZA VSE GENERACIJE
- DRAŠKI VRH
  JULIJ
- TURSKA GORA
  AVGUST
- MANGART
  SEPTEMBER
- SMREKOVEC-RADUHA
   (2 dni)
  OKTOBER
- IZLET V NEZNANO
- ROBIJEV POHOD
  NOVEMBER
- KRAŠKI ROB-SOČERGA
  DECEMBER
- OSTROVRHARJEVA POT

Bilten društva

Vabimo vas na tretji planinski večer v gostišču Grad Vrbovec v Nazarjah.
V četrtek, 22. januarja nam bo Jani Bele ob 18. uri predstavil varno gibanje v gorah pozimi »PROTI VRHOVOM POZIMI«.

Jani Bele je gozdarski inženir, alpinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec.

V hribe je začel hoditi s Planinskim društvom Rašica, kjer je bil vrsto let načelnik mladinskega odseka. Leta 1977 je s prijatelji pri društvu ustanovil alpinistični odsek.

Kar 25 let je bil načelnik Podkomisije za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem Planinske zveze Slovenije ter vodil številne tečaje in seminarje za različne nivoje alpinističnega izobraževanja.

Leta 1985 je postal član postaje Gorske reševalne službe v Ljubljani. Vse do letos je vrsto let aktivno deloval v Komisiji za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije.

Je avtor priročnika za gibanje v gorah Proti vrhovom. V knjigi so na 164 straneh prikazane različne oblike gibanja v gorah: od hoje po markiranih poteh do plezanja, poleti in pozimi, od turnega smučanja do gibanja po ledu.

Jani se je večkrat udeležil znamenitega teka »od meje do meje« po Finski »RAJALTA RAJALLE HIIHTO«. Tek poteka od vzhodne meje z Rusijo do zahodne meje s Švedsko in meri tako nekako približno 444 km. Razdalja se preteče v sedmih dneh. Najkrajša dnevna etapa je dolga 48, najdaljša meri 88 km.

O tem nam je pripovedoval 1. februarja 2012, bilo je prav zanimivo in tudi zabavno.

Letos nam bo povedal »nekaj malega«, kot pravi sam, v resnici pa zagotovo veliko zanimivega in koristnega o hoji v gore pozimi s poudarkom na pravilni izbiri in uporabi opreme in o nevarnostih v zasneženih gorah.

Za posladek nam je pripravil še nekaj diapozitivov s turne smuke.

O turni smuki na svojem blogu pravi:

»Snežne razmere na turnem smuku ustvarja narava. Tu ni ratrakov, ki bi pripravljali proge, zato lahko naletiš včasih na idealne razmere, včasih pa na take, da ne veš, kaj bi naredil.«

Brez komentarjev.