Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2020

  Januar
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  Febuar
- Dobrča
  Marec
- Hleviška planina
  April
- Debela peč
- Otok Brač
  Maj
- Veliki Vrh-Mali Turn
- Srečanje planincev SMDO
  Junij
- Izlet za vse generacije
- Jerebica
  Julij
- Špik
  Avgust
- Visoki Kanin
  September
- Triglav (2 dni)
  Oktober
- Izlet v neznano
  November
- Ovčja gora
  December
- Martinova pot (Šmartno ob Paki)

Publikacije društva

Albanija je kljub dolgotrajni izoliranosti že dobila svoje mesto na turistični mapi sveta in postaja vse bolj zaželena turistična destinacija. Neokrnjena narava, prikupne, skrite vasice, številni kulturno zgodovinski spomeniki, zanimivi kontrasti tradicionalnega in modernega vidni na vsakem koraku ter dejstvo, da je za mnoge še vedno popolna neznanka so glavni turistični aduti te male, pretežno planinske države.

1. DAN: petek, 03.07.2015
Odhod iz običajne lokacije predvidoma ob 00.15. Nočna vožnja do Dubrovnika ter naprej, mimo Nikšića in Podgorice do mejnega prehoda Hani i Hoti, kjer vstopimo v Albanijo. V kraju Koplik zapustimo glavno cesto in (s kombiji) nadaljujemo z vožnjo do vasi Thethi v istoimenskem nacionalnem parku. Dolina Tethi, katere najbolj impresiven je njen severni del, velja za najpomembnejši planinsko turistični center severne Albanije, obkrožajo pa jo strme planine, katerih posamezni vrhovi presegajo tudi 2500 metrov višine. Nastanitev v bungalovih-penzionih. Večerja in nočitev.

2. DAN: sobota, 04.07.2015 (8 – 9 ur hoje)
Po zajtrku sledi celodnevni pohod. Pot nas bo iz Theti-ja (1100 mnv) najprej vodila do prevoja Čafa Pess (2150 mnv), nato pa še na vrh Arapi (2350 mnv). Vrnitev v Theti po isti poti. Večerja in nočitev.

3. DAN: nedelja, 05.07.2015 (6 ur hoje)
Po zajtrku nas čaka pohod iz doline Thethi v dolino Valbona, ki je prav tako nacionalni park in pravi »biser« Prokletij. Zaradi veličastne narave, fascinantnih okoliških vrhov, številnih jezer, izvirov ter raznovrstne flore in favne predstavlja pravi raj za alpiniste, planince in druge ljubitelje narave. Do prevoja Čafa Valbona (1966 mnv), ki ponuja prekrasen razgled na celotno Dolino Valone in Thethi, bomo potrebovali okrog tri ure hoje ter še dodatni dve uri do vasi Valbona, »središča« nacionalnega parka. Nastanitev v privatnih hišah. Večerja in nočitev.

4. DAN: ponedeljek, 06.07.2015 (2 uri hoje)
Zgodnji zajtrk in transfer do mesta Bajram Curri, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Po dve urni atraktivni vožnji bomo prispeli v Koman, kjer nas bo čakal avtobus. Vožnja do Kruje, rojstnega mesta albanskega narodnega heroja Skenderbega ter enega od najlepših in turistično najbolj obleganih mest v državi. Možnost ogleda muzeja Skenderbega, zanimivega etnografskega muzeja in starega bazarja Kruje s prikupnimi trgovinicami, ki ponujajo avtentične suvenirje. Po osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do Tirane, albanske prestolnice. Po krajšem panoramskem ogledu mesta vožnja z gondolo do atraktivne lokacije v NP Dayti, kjer se nastanimo. Večerja in nočitev.

5. DAN: torek, 07.07.2015
Po zajtrku vožnja do NP Logora, s postankom za osvežitev in kopanje v Ionskem morju. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. DAN: sreda 08.07.2015 (3 – 4 ur hoje)
Zajtrk. Vožnja do prelaza na 1100 mnv, izhodišča za pohod na najvišji vrh NP Logora, Qures (2018 mnv). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče in vožnja ob obali do vasi Himara, kjer naredimo postanek za kopanje, nato pa nadaljujemo z vožnjo preko prelaza Gjere do Ghjirokastra. Zanimivo mesto-muzej, od leta 2005 pod zaščito Unesca je eno redkih, ki je do danes ohranilo videz mesta »otomanskega tipa«. Edinstvena mestna arhitektura – ulice iz »kaldrme«, številne kamnite stopnice in visoke, stare otomanske hiše s kamnitimi strehami, zaradi česar Gjirokastro imenujejo tudi »Kamnito mesto«, obiskovalce očara že na prvi pogled. Ogled nekaterih mestnih znamenitosti: impozantne trdnjave, Zakateve hiše, Etnografskega muzeja (rojstne hiše Enverja Hodže)… Nastanitev, večerja in nočitev.

7. DAN: četrtek, 09.07.2015
Zajtrk. Vožnja do Tepelena, zanimivega mesteca s katerim je povezana legenda o Ali paši Tepelenu. Krajši postanek. Nadaljujemo z vožnjo do Berata, po mnenju mnogih najlepšega albanskega mesta. »Mesto – muzej« pod zaščito Unesca je tudi eno izmed najstarejših albanskih mest, zaradi številnih oken ki krasijo stare hiše pa ga imenujejo še »mesto tisočerih oken«. Ponaša se s številnimi cerkvami (večina je iz 13. st.), džamijami, trdnjavami, mostovi in drugimi zgradbami visoke arhitektonske in zgodovinske vrednosti. Ogled. Nastanitev, večerja in nočitev.

8. DAN: petek, 10.07.2015
Po zgodnjem zajtrku nas čaka celodnevni pohod po pogorju Tomori, najdaljši in hkrati najbolj atraktiven pohod. Z minibusi se bomo odpeljali do približno uro vožnje oddaljenega izhodišča (1100 mnv), od koder sledi vzpon na vrh Cafa Partizan (2416 mnv) oz. »Baba Musrafa«, po legendi »sveti vrh«. Po osvojitvi vrha vrnitev v Berat po krožni poti. Večerja in nočitev.

9. DAN: sobota, 11.07.2015
Zajtrk. Vožnja z vmesnimi postanki proti Sloveniji. Predviden prihod v Nazarje v poznih večernih urah.

CENA: 590 €, pri udeležbi min 40 oseb
Aktivni člani Planinskega društva Nazarje bodo imeli znižano ceno.

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz;
- 8 x usluge polpenziona v hotelih*** 1/2 twc in penzionih ter bungalovih (preprosta nastanitev, ponekod 1/4 twc);
- vse zunanje in notranje oglede sakralnih objektov, po programu;
- spremstvo lokalnih planinskih vodnikov;
- organizacijo transferjev (Berat – Uzuraf, Thethi – Koplik, Valbona – Bajram Curi);
- vožnjo s trajektom, vožnjo z gondolo;
- stroške priprave, organizacije vodenja potovanja.

Doplačilo po želji:
- skupinsko dopolnilno nezgodno zavarovanje.

Informacije in prijave: sandi.grudnik@gmail.com, 031 674 441 – Sandi
Rok prijave je 20. april 2015.

Vabljeni!

Brez komentarjev.