Vreme

Iz stare galerije

Vetrnica na Golem vrhu

Elektronska obvestila

Plan izletov 2018

  JANUAR
- TOLSTI VRH
- SMUČANJE
  FEBRUAR
- ŽAVCARJEV VRH
  MAREC
- BEVKOV VRH
  APRIL
- MIRNA GORA
- SARDINIJA - ITALIJA
  MAJ
- GOLI VRH
  JUNIJ
- DRUŽINSKI IZLET
   ZA VSE GENERACIJE
- DRAŠKI VRH
  JULIJ
- TURSKA GORA
  AVGUST
- MANGART
  SEPTEMBER
- SMREKOVEC-RADUHA
   (2 dni)
  OKTOBER
- IZLET V NEZNANO
- ROBIJEV POHOD
  NOVEMBER
- KRAŠKI ROB-SOČERGA
  DECEMBER
- OSTROVRHARJEVA POT

Bilten društva

Bricnik je eden izmed treh tisočakov Muške krožne poti (tudi KPP), ki se vzpne na tri vrhova le malo nad 1000 m in obkrožajo kraj Muta.


V soboto, 21. marca, smo zopet prehodili del Koroške planinske poti. Preden smo se podali na pot smo si ogledali Ekološko kapelico, ki je bila zgrajena leta 1997, posvečena Sv. Frančišku Asiškemu, ki varuje in opozarja tamkaj živeče ljudi na jez Golica/Koralpe, zgrajen na drugi strani državne meje v Avstriji. Kapela služi kot simbol in opozarja na nevarnost, ki preti dolini Bistriškega jarka, poplavni val vode zajete za jezom, ki bi poplavil dolino, če bi jez popustil. To je okoli 22 milijonov kubičnih metrov vode v umetno zajezenem jezeru.

Nekaj korakov od kapelice pa Sedelnikov slap visok 23 m in velja za največjega na Kozjaku. Ravno prav ogreti smo se prepeljali še nekaj metrov do izhodišča in se po bivši graničarski poti povzpeli do Sv. Jerneja nad Muto. Kraj je izredno lep saj se razprostira po odprti planoti, ki je posejana z travniki in njivami. Sledil je spust k potoku Vud in čez mostiček, katerega so prvega zgradili še graničarji, navzgor do turistične kmetije Odernik .

Sledil je daljši počitek za malico in uživanje na toplem spomladanskem soncu. Pred nami je bilo še kar nekaj hoje, zato se je bilo potrebno odpraviti na naš željen cilj Bricnik. Sprva med polji in travniki do gozda, nato pa rahel vzpon na vrh Bricnika, ki ne ponuja razgledov po okolici, saj je poraščen z gozdom.

Po fotografiranju in žigosanju dnevnikov, nas je čakal še spust na Spodnjo Muto. Zlasti prvi del sestopa je bil kar precej strm. Kljub temu, da je bila to letošnja prva nekoliko daljša tura, smo preživeli lep spomladanski dan.

Brez komentarjev.