začetek pohoda

Vabimo na planinski izlet na Sinji vrh nad Ajdovščino. Pot izleta: Izvir Hublja – Otliško okno – Kamniti polž – Sinji vrh – Col. Izlet bo v soboto, 25. aprila 2015. Odhod avtobusa ob 5.30. Prijave zbira Vera Slokan.

POT IZLETA: Izvir Hublja – Otliško okno – Kamniti polž – Sinji vrh (1002 mnv) – Col
DAN: sobota, 25. april 2015
ZBOR: pred planinsko sobo, ob 5.30 uri
ZAHTEVNOST: lahka označena pot
ČAS HOJE: predvidoma 5-6 ur
PREDVIDEN POVRATEK: okoli 19. ure
OPREMA: vremenu primerna planinska oprema za sredogorje (kapa, rokavice), palice…
HRANA: iz nahrbtnika ali turistična domačija Sinji vrh
CENA: 15 € – avtobusni prevoz, dijaki 7 €, otroci v spremstvu staršev brezplačno
VODNIKA: Srečo Uzar, Verica Slokan
PRIJAVE:  Vera Slokan: 051 417 740 ali  vera.slokan@siol.net do zasedbe mest

PODROBNOSTI:

V soboto zjutraj se zberemo pred planinsko sobo v Nazarjah (parkirišče Izoles) in se ob 5.30 s avtobusom odpeljemo do Ajdovščine, vse do parkirišča pri izviru reke Hubelj. Tu bo tudi začetek naše poti proti Sinjemu vrhu.

Pot bo nas vodila mimo malega Otliškega okna. Spotoma bomo skrenili do kamnite spirale, ki ji domačini pravijo Polž. Spirala je polna simbolnih pomenov. Na eni strani ima središče, druga stran pa vodi v neskončnost. Gre za primer moderne likovne umetnosti. Polž je delo arhitekta Damjana Popelarja, ki v svojem umetniškem delovanju skuša povezovati naravo in kulturo.

Od Polža se vrnemo nazaj na pot in v nekaj deset korakih pridemo do informativnih tabel pri Otliškem oknu. Na tem mestu se bomo priključili na slovensko planinsko pot (SPP). Od tabel se lahko spustimo do Otliškega okna, od koder se nam odpre lep razgled na Ajdovščino in Vipavsko dolino.

Od Otliškega okna, ki je naravna znamenitost, bomo nadaljevali v smeri Sinjega vrha. Nanj bomo prišli v urici zložne in razgledne hoje. Sinji vrh je kopast vrh na robu kraške planote Trnovski gozd. Že ime vrha pove, da gre za nekaj lepega, skrivnostnega in pomirjajočega. Odmaknjen je od dolinskega vrveža, tu vladata mir in tišina. Občasno ju moti le kraška burja, ki čisti in jasni nebo. Krasijo ga izredno lepi in širni razgledi na vse strani. Vidimo vse do Benetk in še naprej, Julijce s Triglavom in tudi “naše” Kamniško Savinjske Alpe.

Tik pod vrhom se nahaja turistična kmetija, kjer se bomo lahko dobro okrepčali in odpočili. Nato nas bo SPP vodila po skalnih grebenih Gore na robu Trnovske planote do Cola, kjer bomo sedli v avtobus. Ves čas nas bodo spremljali čudoviti razgledi na Vipavsko dolino, Kras, Vremščico, Istro, Notranjsko,… Če bo vreme jasno, bo pogled segel celo do morja.

Od Sinjega vrha do Cola je tri ure hoje, celotna tura traja pet do šest ur hoje.
Ne pozabite knjižice Slovenske planinske poti (SPP).