22. aprila 2015 je mednarodni dan planeta Zemlje, ki ga po vsem svetu obeležujemo že 45 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.

Tudi planinci PD Nazarje se zavedamo, da smo vsi skupaj in vsak posebej odgovorni za naš modri planet, zlasti za gorski svet.

Pri PD Nazarje bomo spoštovanje naši »materi Zemlji« izkazali v petek 19. aprila in v soboto, 20. aprila 2015.

V petek, 17. aprila bomo v okviru tradicionalnega planinskega vikenda na Farbanci (Dom planincev na Farbanci) za planinski krožek osnovne šole Nazarje z gozdarji pripravili doživljajski dan Skozi gozd v gore. Ob tej priložnosti bomo v bližini Farbance, kjer snujemo tematsko pot, postavili žuželčnik, ki so nam ga poklonili planinci PD Bricnik.

Tudi vsebine drugih izobraževanj in doživetij mladih nadobudnežev na planinskem vikendu bodo sonaravno in trajnostno naravnane, saj naše delo temelji na skrbi za ohranjanje in varstvo gorske narave na območju in področju delovanja PD Nazarje.

V soboto, 18. aprila 2015 bomo na Farbanci gostili otroke iz vrtca Rečica ob Savinji in njihove starše. Pripravili jim bomo prisrčno Srečanje z gozdom. Ob tem bomo na tematski poti postavili ptičjo valilnico, ki so jo izdelali nazarski šolarji.

Načelnik odseka za varstvo gorske narave: Marijan Denša

Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde zaloge moči, ki bodo zdržale, dokler bo trajalo življenje. Koliko simbolične pa tudi prave lepote je v seljenju ptic, v plimi in oseki bibavice, v zvitih popkih, pripravljenih na pomlad. Nekaj neskončno zdravilnega je v ponavljajočih se pripevih narave – zagotovilo, da po noči pride zora in po zimi pomlad.

Rachel Carson: Občutek čudežnosti

Rachel Carson (1907 -1964) ameriška morska biologinja, pisateljica in okoljevarstvenica

Njena knjiga Nema pomlad je dala oporo okoljevarstvenem gibanju v Združenih državah Amerike. Neposredna posledica javne debate ob izidu je bila prepoved uporabe pesticida DDT v ZDA , kasneje pa še ustanovitev Agencije za varstvo okolja, s čemer je bila na vladni ravni okoljevarstvena politika ločena od kmetijske. (Wikipedija)