V soboto, 18. malega travna 2015 se je organizirana skupina 36 dobro podkovanih in še bolje razpoloženih nazarskih planincev podala na pot iz Ajdovščine na Sinji vrh (1002 m), ki leži na samem robu Trnovskega gozda.

Po počitku na kmetiji pod vrhom smo po slovenski planinski poti veselo odrajžali preko Kovka (692 m) do Cola.

Na pot smo se podali ob rahlo preteči napovedi o možnosti za izlet neprijetnega vremena v obliki in vsebini dežnih kapelj in močnih vetrov. Vendar iz tega ni bilo nič. Iz krajev, kjer je burja doma, smo jo srečno odnesli brez dežja in brez vetra. Res pa je tudi, da nismo imeli želenih širnih razgledov vse do domačih gora, Triglava in morja.

Namesto pogledov na morje smo občasno občutili morje megle, vendar nas je obiskalo tudi nekaj sončnih žarkov. Bolj kot nad morjem megle smo bili navdušeni nad obilico (morjem) vonjav spomladanskega primorskega gozda. Cveteli in dehteli so divji kostanji (v parku), mali jeseni, glogi, češnje, bori in brini, rešeljike, šmarne hrušice,  …

Zlasti nas je navdušilo morje rumenih avrikljev, ki so nas gosto posejani spremljali lep del poti po grebenu Podrte gore. Družbo so jim delali številni modri spomladanski svišči (zaspančki).

Na komaj šest ur kratkem potovanju smo spoznali pravo zakladnico naravnih in kulturnih znamenitosti ter vrednot:

• v Ajdovščini je bila pred 70. leti  (4. maja 1945) ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni;
• izvir Hublja je vodni izvir s številnimi slapovi. Nekateri od njih so po močnem dežju pravi bruhalniki. Najvišji slap meri 40 metrov;
• Malo in Veliko Otliško okno sta geomorfološka pojava, ki sta nastala na prelomnici, dokončno sta ju oblikovala voda in preperevanje;
• na robu planote je izrazit prehod med submediteranskim in dinarskim svetom. Rastje se spremeni v nekaj metrih;
• kamnita spirala z energetsko točko, piramido predstavlja sozvočje narave (vesolje) in človeka;
• Trnovska planota je polna naravnih znamenitosti (jame ledenice (Paradana), mrazišča (Smrekova draga), endemiti (hladnikovka));
• Trnovska planota spada zaradi težkih pogojev (kraški svet, pomanjkanje vode in rodovitne zemlje) med najredkeje poseljena območja v Sloveniji;
• Turistična kmetija Sinji vrh je pospeševalec kulturnih dejavnosti v tem delu Slovenije. Gosti različne ustvarjalne delavnice (Slovenija odprta za umetnost, Umetniki za Karitas, Fotografska delavnica, Keramična delavnica, Likovna delavnica). V njej in okoli nje so številna umetniška dela, prava “forma viva”. Poleg domačije stoji replika Šrglove hiše z etnološko zbirko;
• med Ajdovščino in Colom je potekala pomembna rimska cesta, ki je iz Ogleja preko Logatca vodila v Panonijo;
• leta 394 je bila tu bitki pr Mrzli reki (Vipava ali Hubelj), domnevno v okolicu Vrhpolja (Zemono, Duplje). V tej bitki je rimski cesar Teodozij premagal tekmeca za prestol in z zmago utrdil krščanstvo za rimsko državno vero. K zmagi naj bi mu pomagala burja, ki je pihala v smer sovražnikov;
• pot po robu Podrte gore je del SPP in je ob jasnem vremenu izredno razgledna.

Po poti so nas varno vodili Srečo, Sandi in Vera.