Vabimo Vas, da se udeležite 6. DNEVA MENINE – SREČANJA PRIJATELJEV MENINE IN LJUBITELJEV NARAVE, na praznik dneva državnosti, v ČETRTEK, 25. JUNIJA 2015 in 4. NOČI MENINE, v SREDO, 24. JUNIJA 2015 pri Domu na Menini. Prav tako vas vabimo na 3. POHOD PO MEJAH GORNJEGRAJSKE OBČINE V ČETRTEK, 25. 6., IN SOBOTO, 27. 6. 2015.

Program prireditve:

4. Noč Menine (sreda, 24. junij 2015)

-17.00 zbiranje in pozdrav obiskovalcev

-18.00 za družine/otroke – možnosti glede na interes: doživljanje narave po načelih gozdne pedagogike, pripovedovanje zanimivih zgodb ob ognju, vodeni sprehod do udorne jame Jespa ali razglednega stolpa Vivodnik

-22.00 do 2.00 opazovanje zvezd s teleskopi v sodelovanju z Društvom Temno nebo in Ustvarjalnim astronomskim društvom (namenjeno družinam, otrokom, vsem generacijam).

6. Dan Menine (četrtek, 25. junij 2015)

6.30 pohod na Menino iz Črnivca (v okviru pohoda po mejah občine Gornji Grad – prijave vodji pohoda Klemnu Petek na 031 501 250 do torka 23.6.). Več o pohodu najdete v priloženi priponki.

10.00 do 15.00 predstavitve društev, zavodov, organizacij povezanih z Menino in naravo (razstave, plakati, stojnice, izdelki itd.)

11.00 sv. maša po namenu pašne skupnosti

13.00 uradna otvoritev, pozdrav obiskovalcev, kulturni program, osrednji govor, pozdravi gostov

14.00 družabne igre za otroke in odrasle: met gojzarja, hoja po traku – slackline, spikeball, pokanje z biči, ples itd.

Ker so letošnje leto Združeni narodi razglasili za Mednarodno leto svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo z namenom osveščanja o pozitivnem vplivu svetlobe na zdravje in dobro počutje želimo opozoriti tudi na številne negativne posledice svetlobnega onesnaževanja za naravo in človeka (http://www.temnonebo.si/svetlobno-onesnaenje). Na prireditvi si bo v sodelovanju z Zavodom za gozdove območna enota Nazarje možno ogledati tudi razstavo plakatov z naslovom »Negujmo slovenske gozdove «, kar je bila letošnja osrednja tema Tedna gozdov.

Program 4. Noči Menine je še posebej namenjen družinam in otrokom in bo izveden glede na možnosti in izražen interes udeležencev. Ker je planinski dom na Menini l. 2013 pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče Vas lepo vabimo na aktivno preživljanje prostega časa na Menini.

Zaradi celovečernega programa namenjenega družinam in ostalim obiskovalcem 4. Noči Menine svetujemo, da si v primeru, da želite prespati v planinskem domu na Menini, predhodno rezervirate prenočišče pri oskrbnikih doma (041 628 557). Poskrbite tudi za primerno opremo (topla oblačila).

Zaradi organizacije dogodka (zagotavljanje ustreznega števila teleskopov) so zaželjene predhodne prijave (041 354 693, Lojze Gluk).

V primeru neustreznega vremena si organizator pridržuje pravico do spremembe programa.

Praznujmo državni praznik – dan državnosti tu, kjer je doma domoljubje, sproščenost, iskren nasmeh in stisk roke, domača slovenska pesem, poštena misel ter sodelovanje in iskanje skupnih poti. Naredili bomo nekaj dobrega zase in za naše potomce, za katere je prav, da jim zapustimo Menino takšno, da jo bodo tudi oni z veseljem obiskovali.

Prijazno vabljeni na Menino, na sveži gorski zrak in v sproščeno prijateljsko družbo .

Lep planinski pozdrav!

Planinsko društvo Gornji Grad – odsek za varstvo gorske narave
v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi

V SODELOVANJU Z:

Občina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Turistično društvo Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Kulturno društvo Gornji Grad, Društvo lastnikov gozdov Gornji Grad, pašne skupnosti delujoče na območju Menine, Sekcija starodobnih smučarjev – Podmeninski gadje, Osnovna šola Gornji Grad – planinski krožek, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Zavod za gozdove – območna enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva, Planinsko društvo Nazarje, Športno društvo Čaplja, Društvo temno nebo Slovenije, Ustvarjalno astronomsko društvo.

NAMEN PRIREDITVE:

Pred devetimi leti (l. 2006) je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad ob takratni 10 obletnici protesta proti radarjem na Menini organiziral prvi Dan Menine z namenom opozoriti javnost na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki Menine.

Z istim namenom smo leto kasneje (l. 2007) organizirali javni posvet o Menini, na katerega smo povabili vsa društva, združenja, organizacije, zavode, lokalne skupnosti itd., ki so na kakršenkoli način povezani z Menino. Posvet je bil dobro obiskan, podane pa so bile tudi usmeritve in zaključki, med katerimi je najpomembnejši ta, da bomo udeleženci posveta v prihodnosti aktivno medsebojno sodelovali.

Prvotno smo načrtovali, da bo prireditev organizirana vsakih pet let, zato je bil 2. Dan Menine organiziran v letu 2011, zaradi izkazanega interesa sodelovanja društev, zavodov in organizacij pa je odslej prireditev organizirana vsako leto.

Namen prireditve je preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.

Cilji, ki jih želimo doseči so: opozarjati na pomen gorskega sveta, varstvo narave ob usklajeni sonaravni rabi na področju Menine, spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, medgeneracijsko povezovanje, promocija turizma in naravnih znamenitosti, lokalna samooskrba, izobraževanje, osveščanje in sodelovanje.

Za dodatne informacije o prireditvi kontaktirajte:

Lojze Gluk, PD Gornji Grad – načelnik odseka za varstvo gorske narave, vodja prireditve, (041 354 693, lojze.gluk@siol.net).

PLANINSKO DRUŠTVO GORNJI GRAD – IZLETNIŠKI ODSEK ORGANIZIRA

3. POHOD PO MEJAH GORNJEGRAJSKE OBČINE
V ČETRTEK, 25. 6., IN SOBOTO, 27. 6. 2015

POTEK POHODA
(pohod bo potekal v dveh etapah)

ČETRTEK, 25. 6. 2015
Zbor udeležencev ob 6.30 uri na Črnivcu (902 m). Za prijavljene bo organiziran prevoz. Do Doma na Menini bomo prispeli okrog 10.30 ure. Za pohodnike bo v domu organizirana malica. Po malici se bomo lahko udeležili maše kasneje pa prisostvovali prireditvi ob Dnevu Menine. V popoldanskih urah bomo svojo pot nadaljevali proti Šavnicam in sestopili v Delce, kjer bomo druženje za ta dan končali. Za prevoz pohodnikov do doma bo poskrbljeno.

SOBOTA, 27. 6. 2015
Zbor udeležencev ob 6.30 uri na Črnivcu (902 m). Ta dan nas bo čakal še drugi del poti (Kašna planina – Lepenatka – Kal – Spodnji Špehi – Pusto sleme – Mavrči – Hom – Delce. Pot bomo zopet končali v Delcah v pozno popoldanskih urah. Druženje bomo sklenili v enem izmed gostišč v občini.

Informacije in obvezne prijave do torka 23. 6. 2015 pri Klemenu Petku (031 501 250). Lahko se prijavite tudi samo za eno od etap. Bodite primerno planinsko opremljeni. Malica iz lastnega nahrbtnika, poskrbljeno bo za topel obrok pri Domu na Menini (1. dan) in malico ob zaključku pohoda (2. dan).

PRIDRUŽITE SE NAM !