Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Planinsko društvo Nazarje je skupaj z TA Balkanika v času od 3. 7. do 11. 7. 2015 odkrivalo Albanijo, za večino nepoznani biser Balkanskega polotoka.

Albanija je za marsikoga še vedno predvsem država revščine, zaostalosti in totalitarnega režima. Resnica je povsem drugačna. Država se neizmerno hitro razvija, ljudje so prijazni, živijo složno ne glede na različna verska prepričanja. So delovni in podjetni ter na vsakem koraku iščejo priložnost za zaslužek: avtopralnica, bar, bencinski servis so vir prihodka številnim družinam.

Albanija je država številnih naravnih lepot in drznih gora. Gorski masivi kot so Prokletja in Tomori skrivajo še ogromno vrhov, na katerih je redko stala noga planinca. Obale Jadranskega  in Jonskega morja so pravi magnet za ljubitelje peščenih plaž.

Ob pomoči lokalnega vodnika Nika, ki nas je spremljal vseh devet dni potovanja, smo spoznali kar nekaj lepot, skritih večini turistov.

To je bilo eno izmed najlepših društvenih potovanj v tujino, za nekatere celo najlepše.

Prijateljica Naja, ki z nami potuje že vrsto let, je pripravila prekrasno predstavitev našega potovanja, Oglejte si jo na naslednjih povezavah:

Albanija_I_03-05_07_2015

(Dolina Theti, Arapi, Čafa Valbona, dolina Valbona)
Albanija ni le dežela orlov, je dežela čudovite pokrajine, neizmerno lepih vrhov,prijaznih, skromnih in delovnih ljudi…  Je dežela, ki jo je vredno obiskati ….

Albanija_II_06-08_07_2015

(Kanijon, Tirana, NP Dayti, NP Logarta, Qeres, Ghjirokasta )
Ko že misliš, da si videl že vse presežke, se ti znova in znova pokažejo novi… Dvourna vožnja po enem izmed najlepših kanjonov v Evropi… Tirana, urejeno, čisto, hitro rastoče mesto … Plaže se urejajo… Gjirokastro ali Kamnito mesto, ki te enostavno očara že na prvi pogled, da o 2018m visokemu Queresu sploh ne govorim … V okolju je posajenih 6 milijonov oljk , po srednje ročnem planu se bo število podvojilo …

Albanija_III_09-11_07_2015

(Berat, Cafa Partizan, Kruje)
Naše potovanje smo pripeljali do juga, si ogledali Berat, mesto tisočerih oken in po mnenju mnogih najlepše mesto Albanije. V pogorju Tomori smo osvojili še naš zadnji vrh 2416 m visoki Cafa Partizan in se na poti proti domu ustavili v Krujah, rojstnemu mestu Skenderbega ter si ogledali najbolj urejen muzej v Evropi. Samo potovanje je bilo čudovito, nepozabno in prevzela me je neprisiljena prijaznost domačinov, neokrnjena narava ( predvsem na severu ), ohranjeni in obnovljeni kulturni spomeniki, arhitektura in da ne pozabim, urejenost ljudi v mestih. Še dolgo bodo za mano hodili spomini in trenutki za katere je tukaj premalo prostora, da bi jih lahko opisala. ( Poročilo : cca 3000 prevoženih km, cca 5900 m vzponov in prav toliko spustov ter cca 80 km prehojene poti ( po hribih, seveda :) , da o popitem pivu, vode in ostale tekočine sploh ne govorim )… In nenazadnje potovati z ljudmi, kot Nazarčani so … kaj je lahko še lepšega

Hvala Naji za izborno poročilo.

Brez komentarjev.