Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

Rdeči (ali gorski) apolon (Parnassius apollo L.) je dnevni metulj iz družine lastovičarjev. Živi le še v gorskem svetu ter je zelo redek in ogrožen.

Zato je Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije (DPOMS) pred leti začelo akcijo obveščanja o srečanjih (najdbah) tega prelestnega metulja naših gora.

Metulj je aktiven prav v času glavne poletne planinske sezone. Obiskovalci gora, zlasti tistih manj obljudenih, ga lahko srečajo  na strmih gorskih travnatih pobočjih in kamniščih naših Alp, poraslih s osati in drugimi košaricami, na katerih srkajo medičino, ter s humulicami, s katerimi se hranijo njihove gosenice.

Značilnost apolona so črno obrobljene rdeče bele pike na krilih, ki spominjajo na Knafeljčevo markacijo.

Pri PD Nazarje, OVGN (odseku za varstvo gorske narave) vabimo vse člane in prijatelje društva, da se pridružite tej akciji DPOMS.

Na njihovi spletni strani najdete navodila in povezavo, kako to narediti.
V ta namen so v sodelovanju s PZS izdali tudi  zloženko.
Najdbe jim lahko sporočite na njihov elektronski naslov.

Poleg tega na omenjeni spletni strani najdete številne zanimivosti o lepotcih med žuželkami. Mnoge od njih srečate tudi v gorah in okoli naše Farbance.

foto: HD in MD