Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2020

  Januar
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  Febuar
- Dobrča
  Marec
- Hleviška planina
  April
- Debela peč
- Otok Brač
  Maj
- Veliki Vrh-Mali Turn
- Srečanje planincev SMDO
  Junij
- Izlet za vse generacije
- Jerebica
  Julij
- Špik
  Avgust
- Visoki Kanin
  September
- Triglav (2 dni)
  Oktober
- Izlet v neznano
  November
- Ovčja gora
  December
- Martinova pot (Šmartno ob Paki)

Publikacije društva

V letu 2012 je PD Nazarje skupaj z TA  Balkanika zopet pripravilo zanimivo popotovanje po Balkanu. Tokrat je na sporedu Bolgarija. V programu vam predstavljamo 10 dnevno potovanje, ki bo potekalo od  29.6.2012 do 8.7.2012.


MED EVROPO IN ORIENTOM
PLANINCI NA NAJVIŠJI VRH BOLGARIJE IN BALKANA

Bolgarija je država neverjetnih kontrastov, bogate tradicije in neokrnjene narave. Velja za pravo zakladnico spomenikov kulture, znana pa je tudi po proizvodnji rožnega olja in vina. Skozi dolgo in burno zgodovino je ohranila svojo etničnost in kulturo, zaradi različnih civilizacij ki so v preteklosti naseljevale ta prostor pa je Bolgarija danes tretja država, po Grčiji in Italiji, po številu arheoloških najdbišč. Odlikuje jo izjemna raznolikost pokrajine, ponaša se s prekrasnimi gorskimi masivi, živopisnimi dolinami, nešteto rečic in gorskih jezer …

PROGRAM

1dan: Petek, 29.06.2012
Odhod iz dogovorjenega kraja, predvidoma ob 21.00 uri. Vožnja po avtocesti Bratstva in enotnosti mimo Beograda in Niša do Dimitrovgrada, kjer prestopimo mejo z Bolgarijo.

2. dan: Sobota, 30.06.2012 (Borovec)
Po opravljenih mejnih formalnostih nadaljujemo z vožnjo mimo Sofije in Dupnice do Rile. Ogled Rilskega samostana, ki je nastal v 10. st., ko se je menih Ivan zaradi nestrinjanja s takratnim posvetnim življenjem umaknil v samotno gorsko dolino na višini 1147 m, kjer danes stoji samostan. Velja za najpomembnejši in hkrati največji sakralni objekt v državi. Po ogledu samostana, etnografskega muzeja in bogate cerkvene zbirke vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

3. dan: Nedelja, 01.07.2012 (predvidoma 6 ur hoje)
Po zajtrku se bomo (iz hotela) sprehodili do spodnje postaje gondole (1410 mnv). Odpeljali se bomo do izhodišča na višini 2400m, od koder se odpravimo do predvidoma dve uri hoje oddaljenega doma Musala (2700 mnv), nato pa še na najvišji vrh Bolgarije in Balkanskega polotoka, Musalo (2925m). Pohod traja predvidoma 6 ur, v obe smeri. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Ponedeljek, 02.07.2012 (predvidoma 3 ure hoje)
Zajtrk. Vožnja do NP Vitosha. Po predvidoma 3 urnem pohodu na Črni vrh (2290 mnv) nadaljujemo z vožnjo do Sofije, bolgarske prestolnice. Mesto z burno preteklostjo, staro več kot 7000 let, velja za eno najstarejših evropskih mest. Ogled nekaterih najpomembnejših mestnih znamenitosti: katedrale Aleksandra Nevskega z muzejem ikon, cerkve Sv. Sofije, po kateri je mesto dobilo ime, rotunde Sv. Jurija iz 4. stoletja, mošeje z arheološkim muzejem, parlamenta katerega prava atrakcija je menjava častne straže, tržnice pred katedralo… Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: Torek, 03.07.2012 (sprehod ob jezerih – predvidoma 2 ure, oz. 6 ur za celo turo)
Po zgodnjem zajtrku vožnja mimo Sapareve Banie do Pionirskega doma (1520mnv), od koder se bomo s sedežnico odpeljali do planinskega doma »Rilska jezera« (2150 mnv). Pot nas bo vodila mimo »Hiše 7 rilskih jezer« (2306 mn) do slabi dve uri hoje oddaljene Maljovice (2729mnv). Sledi spust ob prekrasnih kaskadah do planinskega doma Maljovica (2100mn) in nato še do Kompleksa Maljovica (1720mn), kjer nas bo čakal avtobus. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. dan: Sreda, 04.07.2012 (Bansko)
Po zajtrku vožnja v smeri Blagoevgrada, kjer sledi ogled »stare čaršije«, ki je pod zaščito UNESC-a in bogatega etnografskega in arheološkega muzeja. Nekaj prostega časa za osvežitev ter vožnja do največjega in najbolj znanega bolgarskega smučarskega centra, Banskega. Nastanitev, večerja in nočitev.

7. dan: Četrtek, 05.07.2012 (predvidoma 6 – 7 ur hoje)
Zajtrk. Vožnja do izhodišča za pohod, pri domu Banderice (1810m), od koder se najprej povzpnemo do doma Vihren (1950 m), nato pa bomo osvojili še najvišji vrh gorskega masiva Pirin – Vihren (2914m). Pohod traja predvidoma 7 ur. Vrnitev, večerja in nočitev.

8. dan: Petek, 06.07.2012 (predvidoma 3 – 4 ur hoje)
Po zajtrku sledi vožnja mimo mesta Dobrinište do planinskega doma Goce Delčev na 1600 m, kjer zapustimo avtobus in se z vlečnico odpeljemo pod vrh Momin dvor (2725m). Pot nas bo vodila Mimo Popovega jezera do enega izmed najlepših jezer na Pirinu – Tevna oz. Tiihega jezera, kot ga še imenujejo. Vrnitev v dolino, večerja in nočitev.

9. dan: Sobota, 07.07.2012 (Sofija)
Po zajtrku vožnja do mesta vrtnic-Kazanlak. Ogled muzeja in po želji nakup izdelkov, ki jih pridobivajo iz olja vrtnic. Ogledali si bomo tudi eno izmed 19 Tračanskih grobnic v okolici Kazanlaka. Nadaljujemo z vožnjo do zanimivega mesta Koprivshtitsa, na 1060 mnv, znanem po tem da se je prav tam 1876. leta začel organiziran upor proti Turkom. Mesto je danes etnografski muzej. Ogled in osvežitev. Vožnja do Sofije, nastanitev, večerja in nočitev.

10. dan: Nedelja, 08.07.2012
Po zajtrku vožnja proti Sloveniji. Predviden prihod v poznih večernih urah.

Število udeležencev omejeno na 44 oseb.

CENA: 410 € za člane PD Nazarje, ostali 440 €.

Cena vključuje:
- vožnjo z udobnim turističnim avtobusom,
- 8x polpenzion v hotelih ***/**** nacionalne kategorije,
- vse zunanje oglede, ki so v programu navedeni,
- turistično pristojbino in osnovno turistično zavarovanje,
- pripravo, organizacijo in vodenje izleta.

Doplačila po želji na licu mesta (predvidoma 30 €):
- vstopnine v sakralne objekte, muzeje in cerkve, ki so v programu navedeni,
- 2x vožnja z gondolo (Borovec-Musala-Borovec),
- 1x vožnja z žičnico Pionirsko-Rilska jezera,
- 1x vožnja z žičnico PD Goce Delčev – Momin dvor.

Prijave in informacije: marjan.ostruh@siol.net ali 041 435 581

Brez komentarjev.