Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

Obveščamo vse ljubitelje kolesarjenja, da bo kolesarski izlet po Istri organiziran v soboto, 7. maja 2016. S prijavami pohitite, število udeležencev je omejeno na 16.

Predvidoma bomo prekolesarili pot med Bujami in Porečem. Kolesarjenje ni zahtevno in je primerno za vse, ki zmorete prekolesariti dobrih 60 km poti.

Pot zdravja in prijateljstva Porečanka (ali tudi Parenzana) je priljubljena rekreacijska pot po trasi nekdanje ozkotirne železniške proge (širine 760 mm) med Trstom in Porečem, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935.

Železnica je s svojimi 123 kilometri dolžine 34 let povezovala istrsko zaledje z mesti ob obali. Potekala je med Trstom in Porečem, skozi številne kraje in omogočila njihov gospodarski razvoj. Sprva je nosila nemško ime Parenzaner, iz katerega so Italijani skovali izpeljanko Parenzana. Domačini so ji pravili Istranka.

Pot vodi skozi stara mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk, speljana je skozi kratke urejene tunele, doline prečka z viadukti in se vzpenja preko gričev. Trasa je razgibana in primerna za vsakogar, ni prezahtevna, zato pa zanimiva, raznovrstna in informativna. Ob progi je cela vrsta počivališč, kjer si boste lahko oddahnili pred nadaljevanjem poti in dobili zanimive informacije.

Istra je priljubljena destinacija številnih popotnikov. Krasijo jo stara mesteca, v katerih je še danes zaznati dotik zgodovine. Oko se lahko spočije na številnih naravnih in kulturnih spomenikih, slovi tudi po gostoljubnih ljudeh in izvrstni kulinariki.

Več na: http://www.parenzana.info/kolesarska-pot.html

Informacije: Sandi – 031 674 441031 674 441