Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Na pregovorno najbolj deževen dan v letu, ko je še zjutraj Zofija zalivala Slovenijo z dežjem, smo se odpravili na izlet v gore, kjer ima dež mlade, ter ostali suhi.

Seveda smo imeli v primeru slabega vremena pripravljen rezervi načrt, ki nam ga ni bilo treba uresničiti, saj se je dež poslovil in nam je le dvakrat ali trikrat le malo zagrozil. Za nekaj trenutkov nas je pobožalo celo sonce.

Seveda pretirane toplote ni bilo, zato so si mnogi nadeli rokavice. Tisti, ki jih niso imeli s seboj, so se lahko prepričali, da sodijo rokavice v nahrbtnik vedno, ko gredo v gore.

Izleta za najstarejše in najmlajše se je glede na vreme udeležilo zgledno število članov, od tega devet otrok v starosti od pet do dvanajst let.

Nihče od udeležencev ni prišel na vrh Šavnika, ker smo potek trase spremenili. Povzpeli smo se na za nekaj metrov višji in za pol ure hoda bližnji Možic (1602 m), ki je bil za mladino zeloj zanimiv.

Vrh Šavnika, ki ima podobno ime, kot naše Šavnice, smo si prihranili za kdaj drugič, ko razgleda z njega ne bodo prikrivale megle.

Naravovarstveni cilj izleta je bil predstaviti favno in floro tega predela, ter kako se rastline in živali opazujejo in primerjajo. Prikazali smo npr. razliko med žafranom in nunko ter značilnosti tamkajšnjih jegličevk, z avrikljem na čelu.

Oskrbnika v Kovinarski koči sta se nas ob razveselila, saj na tak dan res nista pričakovala velike skupine obiskovalcev. Prijazno sta nam postregla z besedo, hrano in pijačo. Nato je sledil se planinski krst za mladež.

Da smo se domov gredoč ustavili na Bledu za kremne rezine, ne bomo zamolčali.

Brez komentarjev.