Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2018

  JANUAR
- TOLSTI VRH
- SMUČANJE
  FEBRUAR
- ŽAVCARJEV VRH
  MAREC
- BEVKOV VRH
  APRIL
- MIRNA GORA
- SARDINIJA - ITALIJA
  MAJ
- GOLI VRH
  JUNIJ
- DRUŽINSKI IZLET
   ZA VSE GENERACIJE
- DRAŠKI VRH
  JULIJ
- TURSKA GORA
  AVGUST
- MANGART
  SEPTEMBER
- SMREKOVEC-RADUHA
   (2 dni)
  OKTOBER
- IZLET V NEZNANO
- ROBIJEV POHOD
  NOVEMBER
- KRAŠKI ROB-SOČERGA
  DECEMBER
- OSTROVRHARJEVA POT

Bilten društva

V soboto, 21. maja smo nazarski planinci izvedli 17. tradicionalni pohod na Goli vrh.

Z Lipe (722 m) se nas je odpravilo 13 pohodnikov. Na Slopeh se nam je pridružilo še 19 tistih, ki so si s tem pot malo skrajšali. Na vrhu so se nam pridružili še štirje člani društva, med njimi tudi prvi župan občine Nazarje, ki je veliko pripomogel k ustanovitvi društva. To pomeni, da se je pohoda udeležilo 36 udeležencev.

Na vrhu smo si privoščili daljši počitek in uživali v prelepem vremenu in širnih razgledih. Po obveznem skupinske slikanju na vrhu nam je Marijan, načelnik odseka za varstvo gorske narave našega društva v t.i. 5 minutah o varstvu gorske narave predstavil namen in pomen čiščenja zaraščajočih površin na Šavnicah.

Nato sta skupaj z Jano, gorsko stražarko in dobro poznavalko gorske flore, predstavila še posebnost na celotni Menini, rastišče Kochovega svišča. Nekoč je bil ogrožen, ker so ga ljudje izkopavali, čeprav v vrtu hitro oveni oziroma njegova korenika ni uporabna. Danes se zavedajo, da je svišč redek in zato ogrožen ter ga pustijo na miru oziroma zgolj občudujejo. Seveda je treba vedno znova opozarjati na pomen varovanja gorske narave, tako njenih posameznih delov, kot je npr. zaščiteno gorsko cvetje, kot narave v celoti.

Do izhodišč smo se vrnili mimo bivaka po neoznačeni poti. Od tam smo se odpeljali do Račneka, kjer nas je že čakala ekipa s toplo malico.

Pohod je potekal v lepem vremenu, v prijetnem okolju, v odlični družbi in v sproščenem vzdušju. Skupne hoje je bilo 4 ure.

Brez komentarjev.