Odsek za varstvo gorske narave že vrsto let organizira naravovarstveno-planinski izlet Žareči macesni.  V času, ko se macesni na Dleskovški planoti obarvajo zlatorumeno, obiščemo enega od tamkajšnjih vrhov.

Na letošnji izlet smo povabili planinske prijatelje, natančneje člane odsekov za varstvo gorske narave iz planinskih društev Savinskega meddruštvenega odbora planinskih društev (SMDO). V ta odbor so združena planinska društva Savinjske regije.

Odzvali so se nam gorski stražarji in varuhi gorske narave iz PD Polzela, PD Vinska Gora in PD Zabukovica. Pridružili so se nam tudi štirje planinski prijatelji s Koroške in trije z Gorenjske. Pohoda se je udeležilo 22 pohodnikov in ena »zver«, ki je bila ves čas na vrvici.

Tudi sneg, ki je zapadel nekaj dni pred pohodom, nas ni zadržal, le dolžino in smer poti smo prilagodili snežnim razmeram. Prilagajanje naravi in njeno spoštovanje je tako ali tako bistvo delovanja v planinstvu.

Dobro opravljeni in pripravljeni na zimske razmere smo se podali na pot. Sprva tanka snežna odeja se je z vsakim metrom pridobljene višine debelila, zato smo kmalu zagazili v globok sneg. Ozka gaz je postajala vse daljša, fotoaparati pa vedno bolj polni čudovitih fotografij. Tudi za strokovni del izleta je bilo poskrbljeno, vsake toliko časa smo na postankih prisluhnili razlagi o gozdnem rezervatu Polšak, skozi katerega nas je vodila pot.

Posebna postojanka poti je »klop resnice«, kjer posamezna društva predstavijo sebe in svojo dejavnost.

Na najlepšem delu poti smo si privoščili počitek in malico ter se nato vrnili po svoji gazi do izhodišča. Čeprav se ta dan nismo povzpeli na katerega od vrhov, je izlet izpolnil vsa naša pričakovanja.

Pomembnejša od doseženega »športnega« cilja je bila pot, druženje s prijatelji, spoznavanje, občudovanje in doživljanje narave ter zavedanje, da moramo biti v (gorski) naravi spoštljiv gost. Gost, ki ne sme vedno pokukati v vse prostore.

Zato smo vzpon na vrh opustili in goro prepustili njenim stalnim prebivalcem.

Foto: Marija Lesjak, Helena Denša in Marijan Denša