V sodelovanju z TA Balkanika in PD Podpeč Preserje organiziramo prvomajski potep po otoku Elba.

Elba je največji otok toskanskega otočja in tretji največji italijanski otok. Elba meri v dolžino 29 km in v širino komaj nekaj več kot 18 km.

Obiskovalce presenetijo neverjetne krajinske raznolikosti; številni zalivi in prekrasne plaže na vzhodnem delu otoka, impresivni granitni masivi na zahodu teh hriboviti centralni del z idiličnimi toskanskimi pejsaži, številnimi vinogradi in nasadi oljk ter živopisnimi vasicami in utrdbami, ki kraljujejo na gričih v ozadju, ter so prava paša za oči.

Zahvaljujoč ugodni mediteranski klimi je vegetacija na Elbi zares razkošna, s širokim spektrom različnega rastlinja – od bujnih gozdov, travnikov, palm različnih velikosti, kaktusov, cvetja intenzivnih barv in vonjav …

Ko mislite, da vas narava z ničemer več ne more presenetiti, se znajdete na polju agav, med nasadi fig in oranž, med visokimi pinijami, evkaliptusi, na vsakem koraku pa lahko občudujete strelicije in opuncije, ki so še posebej lepe, ko cvetijo, njihovi sočni plodovi so prava poslastica …

1. DAN: četrtek, 27.04.2017

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja po avtocesti mimo Fernetičev, Bologne in Firence do Piombina, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Po dobri uri plovbe pristanek v mestu Portoferraio. Nadaljujemo z vožnjo do kraja nastanitve. Večerja in nočitev.

2. DAN: petek, 28.04.2017

(5 ur hoje – možnost vožnje iz/v dolino z žičnico) Po zajtrku vzpon na najvišji vrh Elbe in gore, ki jo domačini imenujejo »Nora gora« – Monte Cappane (1.018 mnv), ki je glede na majhnost otoka prava velikanka. Z vrha se ponuja čudovit razgled na okolico, v jasnem vremenu je mogoče videti celo 50 km oddaljeno Korziko. Po osvežitvi spust v Poggio. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

3. DAN: sobota, 29.04.2017

(2 uri hoje) Zajtrk. Vožnja do Portoferraia, pristanišča in največjega mesta na otoku, ki ga je zgodovinsko zaznamovalo obdobje Napoleonovega bivanja. Po želji si bomo ogledali obe Napoleonovi vili, tisto znotraj trdnjave z razkošnimi sobanami, plesnimi in sprejemnimi saloni ter knjižnico in muzejem, v njej je Napoleon preživel skoraj deset mesecev, ter drugo, ki jo je veliki osvajalec dal sezidati v osrednjem delu otoka, v San Martinu. Vredna ogleda je tudi cerkev Reverenda Misericordia, kjer hranijo Napoleonovo masko iz brona, ki jo je izdelal njegov osebni zdravnik. Po ogledu vožnja do polotoka Enfola, izhodišča za krožni sprehod do Anello di Enfola (110 m). Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. DAN: nedelja, 30.04.2017

(3 ure hoje) Po zajtrku vožnja do letoviškega kraja Porto Azuro na južni strani otoka. Sledi vzpon na atraktivni vrh »Monte Mar di Capanne« (292 mnv), po vrnitvi (po želji) ogled  lepo urejenega muzeja rudarstva in dela starega rudnika, skozi katerega se bomo popeljali z vlakcem. V sklopu muzeja je delavnica nakita, kjer nam bodo predstavili postopek izdelave nakita, po katerem elbski izdelovalci slovijo že od nekdaj. Po ogledu vožnja do enega od najlepših mest na otoku, Capoliveria, kjer naredimo postanek. Staro srednjeveško mestece z ozkimi ulicami velja za sedež domače obrti ter je polno majhnih trgovinic, delavnic, restavracij in okrepčevalnic, ki kar vabijo turiste da jih obiščejo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

5. DAN: ponedeljek, 01.05.2017

(4 – 5 ur hoje) Zajtrk. Vožnja do Marciane (430 mnv), kjer zapustimo avtobus in se po kostanjevi poti odpravimo do cerkvice Madam del Monte (627 mnv) iz 14. st., ki velja za največje svetišče na otoku. Po ogledu in osvežitvi pri vodnjaku nadaljujemo pot po dolini Bollero na vrh Cole di S. Bartolomeo (312 mnv), od koder se bomo po krajšem postanku spustili na zahodno obalo Elbe, v mesto Pomonte. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

6. DAN: torek, 02.05.2017

Zajtrk. Vožnja do Portoferraia in vkrcanje na trajekt. Po vrnitvi na celino nadaljevanje vožnje proti domu. Predviden prihod v večernih urah.

CENA: 395 € (pri udeležbi min 35 oseb)

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- trajektno vožnjo na relaciji Piombino-Portoferraio in nazaj,
- 5x polpenzion v 1/2 twc v hotelu***,
- vse pristaniške takse,
- stroške priprave, organizacije in vodenja potovanja.

Neobvezna doplačila:
- doplačila na licu mesta za vstopnine – 30 €,
- žičnica,
- enoposteljna soba – 150 €.

Vse informacije in prijave na mob: 041 793 683 – Marjan