Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

Na pohod krenemo v soboto, 23. junija 2012, ob 5.30 s parkirišča TUŠ v Nazarjah. Z avtobusom se bomo odpeljali do Soriške planine – oziroma Soriške peči, kjer bomo pričeli naš pohod proti Ratitovcu. Ratitovec ni vrh, čeprav pogosto imenujemo Gladki vrh v bližini Krekove koče kar Ratitovec, ampak pomeni greben, ki se razprostira od Kremanta do Kosmatega vrha.

DNE: sobota, 23. junij 2012
ZBOR: pred planinsko sobo (parkirišče TUŠ), ob 5.30 uri
ZAHTEVNOST: lahka tura – 580 m višinske razlike po poti
ČAS HOJE: 6 ur
OPREMA: primerna planinska obutev, palice, primerna oblačila
HRANA: iz nahrbtnika ali topel obrok na Krekovi koči
CENA: 15 €, mladina 8 €
PRIJAVE: mob. 031 674 441 – Sandi

Vzpon bomo pričeli po rahlo vzpenjajočem kolovozu, ki nas bo kmalu pripeljal do lovske koče. Nadaljevali bomo po kolovozu, ki nekoliko naprej preide na gozdno cesto kateri pa sledimo le kratek čas, saj nas le ta hitro pripelje na razpotje. Nadaljevali bomo v smeri Ratitovca po kolovozu, ki se nekoliko višje spremeni v prijetno planinsko pot. Višje bomo prišli na širok rahlo porasel greben, ki je del Danjarske planine. Prijetna pot, ki poteka po zložnih travnikih se naprej nekoliko spusti in nas bo pripeljala v gozd. Pot, ki poteka skozi gozd nas bo po krajšem vzponu pripeljala na planino Zgornji Jirn (v bližini pastirska koča).

Nadaljevali bomo po travnatem pobočju, ki ga obdaja strnjen gozd. Travnik se nato konča in pot nas pripelje v gozd skozi katerega se le ta začne spuščati. Sledil bo nekoliko bolj strm vzpon in pot pa nas pripelje na pobočja prostranega Ratitovca. Vzpon nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči poti, ki poteka po razglednem in širokem grebenu, kjer bomo ob poti opazili nekaj ostankov svetovne vojne (bunkerji, kaverne …).

Pot bomo nadaljevali z nekaj krajšimi spusti in vzponi ob vznožju neizrazitih vrhov Ratitovca (Kremant 1658m, Altemaver 1678m – najvišji vrh Ratitovca). S prijetne poti pa bomo nato že zagledali Krekovo kočo do katere nas loči le še rahel spust do omenjene koče. Po daljšem počitku bo sledil še sestop v vas Prtovč, kjer nas bo čakal avtobus. Kdor bo imel željo, bomo obiskali še planini Pečana in Klom, ter se povzpeli na Kosmati vrh.