Plan izletov 2017

- Slavnik
- Janževski vrh (Pohorje)
- Potoška gora
- Elba - Italija
- Izlet za vse generacije
- Jezerski Stog
- Visoka Ponca
- Krn (2 dni)
- Srbija
- Grintavec
- Virnikov Grintavec
- Dobrovlje

Prav na pragu Ljubljane se razteza slikovito gričevje Polhograjskih Dolomitov.

Strma pobočja so poraščena z gozdovi, vmes valovijo zelene senožeti, na katerih samotnih hribovski zaselki še vedno pričajo o pridnih rokah tukajšnjih prebivalcev.Tu in tam so dolomitne kamenine drzno razkrile nedrja planinskega sveta. Hojo po gozdu lepšajo preproge teloha in resja, na travnatih pobočjih se bohoti pisano planinsko cvetje. Blagajev in dišeči volčin, kranjska in turška lilija ter ostali cvetni okras nas nežno prosijo, da jih pustimo živeti v svojem okolju. Oči se spočijejo na zeleni domačnosti in iščejo vabeče gorske velikane tam nekje v daljavi. Oaza miru in razkošnih razgledov privablja vse več popotnikov, ki lahko še vedno najdejo veliko samotnih in skritih kotičkov… (povzeto iz Kurirska pota Dolomitov).

Našo pohodno turo smo pričeli nad vasjo Sora. Po kar strmi, a lepo speljani poti smo se povzpeli na Osolnik, kjer stoji lepa cerkvica od katere je prelep razgled na sosedno hribovje.

Od tu je pot vodila do planinskega doma na Govejku. Pred kočo nas je sprejela prijazna oskrbnica, ki je lahko vzgled marsikaterim oskrbnikom. Po okrepčilu smo nadaljevali proti Tošču in Polhograjski Grmadi.

Tošč je z višino 1021 m najvišji vrh Dolomitov. Kot zanimivost; pred desetletji je bil najvišji vrh Pasja ravan, ki so jo pred dobrimi tridesetimi leti zravnali za potrebe vojske in jo s tem znižali na 1020 metrov nadmorske višine. Tošč jo tako presega za en meter. Čeprav je najvišji, je zaradi goste poraščenosti slabo razgleden.

S Tošča smo se mimo kmečkega turizma Gonte povzpeli na razgledno Grmado in sestopili v vas Topol, kjer smo zaključili turo.