Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Vabimo vas na Srečanja prijateljev menine in ljubiteljev narave, ki bo v ponedeljek, 25. junija 2012, pri planinskem domu na Menini planini.


Letošnja novost je »Noč Menine«, ki se bo zgodila dan prej, v NEDELJO, 24. junija, ko bosta zvečer pri planinskem domu društvi Temno nebo Slovenije in Ustvarjalno astronomsko društvo pripravili zanimivo predavanje o pomenu temnega neba in o negativnem vplivu svetlobnega onesnaževanja na astronomska opazovanja, zdravje ljudi in okolje.

Večer bo minil ob opazovanju zvezd s teleskopom ter pripovedovanju zanimivih zgodb ob ognju.

Predstavniki društev Temno nebo Slovenije in Ustvarjalnega astronomskega društva so nas zaprosili, da bi jim sporočili približno število udeležencev opazovanja zvezd, da bi lahko s sabo pripeljali zadostno število teleskopov.

Zato vas prosimo, da na vaših šolah, društvih in organizacijah obvestite zaineteresirane (učence, člane društev ipd.) o omenjenem dogodku, da bi s predhodnimi prijavami udeležencev lahko zagotovili zadostno število teleskopov. Prijave naj zainteresirani sporočijo na 041 354 693, (Lojze).

Namen prireditve je preživeti prijeten dan na Menini in opozoriti na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.

PROGRAM PRIREDITVE:

»DAN MENINE« – v PONEDELJEK 25.6.2012, pri planinskem domu na Menini planini

7.00, pohod iz Gornjega Grada mimo Strmčnika do doma na Menini
11.00, maša pri kapeli na Menini
13.00, uradna otvoritev, kulturni program, osrednji govor Marjete Keršič Svetel
13.30, aktivnosti družabne in izobraževalne narave: razstave, stojnice, družabne igre za otroke in odrasle, met gojzarja, pokanje z biči, ples, vodeni sprehod po Menini z ogledom naravnih znamenitosti itd.

»NOČ MENINE«, v NEDELJO 24.6.2012 pri planinskem domu na Menini planini

20.00, predavanje: Andrej Mohar, “Svetlobno onesnaženje – ali bodo naši otroci še opazovali zvezde nad Menino planino?”
21.00, opazovanje zvezd s teleskopi in pripovedovanje zgodb ob ognju

Vsebina predavanja:

Svetlobno onesnaženje zelo hitro narašča, s pojavom novih “varčnih” in okolju zelo škodljivih belih LED svetilk pa se lahko vprašamo, če bodo naši otroci še lahko opazovali zvezde iznad Menine planine?
Svetloba ponoči škoduje živalim in zmanjšuje njihovo biodiverziteto. Še vedno je premalo znano, da spreminjanje noči v dan lahko škoduje tudi zdravju ljudi.
Na predavanju si bomo ogledali vse negativne posledice svetlobnega onesnaževanja in predstavili tehnične rešitve.

O predavatelju:

Andrej Mohar je bil vodja pogajalske ekipe okoljevarstvenikov, ki je leta 2007 z Ministrstvom za okolje in prostor uskladila Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.
Je astronom amater. Že več let se intenzivno ukvarja s problematiko svetlobnega onesnaženja, je pogosto predavatelj o tej problematiki doma in v tujini.

Po predavanju bodo člani Ustvarjalnega astronomskega društva (www.uad.si) omogočili opazovanje Lune, Saturna, zvezdnih kopic, meglic in galaksij.

Menina planina je ena redkih “oaz” v Sloveniji, kjer se, predvsem zaradi nadmorske višine, Rimska cesta še lepo vidi. Izkoristimo to prednost Menine planine!

UDELEŽENCEM “NOČI MENINE” SVETUJEMO:

- kdor ima namen prespati v planinskem domu na Menini, predlagamo, da si rezervira prenočišče pri oskrbnikih doma, Darinki in Francu Grudniku (041 783 668).
- zaradi zagotavljanja ustreznega števila teleskopov za opazovanje zvezd so zaželjene predhodne prijave na 041 354 693, (Lojze).

Organizator prireditve je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad, v sodelovanju z društvi občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi:

- Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Turistično društvo Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Društvo lastnikov gozdov Gornji Grad, Podmeninski gadje, Društvo kmetic Zgornjesavinjske doline, Pašne skupnosti, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Zavod za gozdove – območne enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Planinska zveza Slovenije, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva itd.

Hvala za vaše sodelovanje, se vidimo na Menini,

Lojze Gluk,
PD Gornji Grad – načelnik odseka za varstvo gorske narave

GSM: 041 354 693

Brez komentarjev.