Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

V soboto, 7. 10. 2017 smo se člani PD Nazarje ponovno odpravili na izlet v neznano. Tokrat nas je pot zanesla na Dolenjsko.

Obiskali smo deželo kozolcev v Šentrupertu pri Trebnjem. Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline. Muzej se razprostira na 2,5 ha urejenih površin in ima 1 km dolgo mrežo sprehajalnih poti. V muzeju je najstarejši »Lukatov toplar« z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu.

Po ogledu smo se preko Hrastnega podali na dobre tri ure dolgo pot. Najprej smo se ustavili pri cerkvici sv. Duha in nato prišli do Nebes (602 m), ki so najvišji vrh v občini Šentrupert. Iz Nebes seže nebeški razgled na Mirnsko dolino, vidijo se tudi Gorjanci s Trdinovim vrhom … Vrh je znan zaradi izredno lepega razgleda in je tudi najvišja točka znane pohodne Steklasove poti, ki poteka po obronkih Mirnske doline. Neposredno na južnem delu je vzletišče za jadralne zmaje in padalce.

Po spustu v dolino smo izlet zaključili na izletniški kmetiji Možina v Dragi pri Šentrupertu.