Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Po tem kar smo videli na našem deset dnevnem potovanju je Bolgarija dežela velikih nasprotij. Narava in gore so izredno lepe in neokrnjene, s številnimi gorskimi jezeri. Vse te lepote smo opazovali, ko smo se vzpenjali na najvišji vrh Bolgarije in Balkana Musola 2.925 m, Črni vrh 2.250 m, ki leži v neposredni bližini Sofije in Vihren 2.914 m, ki je najvišji vrh gorskega masiva Pirin. V tem delu Bolgarije je tudi smučarski center Bansko, ki velja za mondeni smučarski center, za ta del Balkana, saj so med lastniki hotelov in smučarskih naprav nekdanji svetovni smučarski asi.

Ogledali smo si tudi številne kulturne znamenitosti in sakralne objekte, ki hranijo neprecenljive eksponate in staro mesto Koprivshtitsa, kjer je bil organiziran upor proti Turkom. Del mesta je danes etnografski muzej.

Bolgarija je tudi največja proizvajalka rožnega olja, v ta namen smo si ogledali muzej v sklopu tovarne, nežnejši spol, pa je po ogledu užival v nakupu dišav.

Med vožnjo in ogledom ostalih znamenitosti Bolgarije pa smo videli tudi bogastvo in revščino, ki je posledica razpada nekdanjega sistema. Številne tovarne, kmetijski kompleksi in polja propadajo, ker ljudje iščejo boljši zaslužek v večjih mestih in tujini. Še vedno pa je na podeželju prevozno sredstvo tudi konjska vprega in stara ruska vozila, kljub temu, da Bolgarija v EU.

Letošnje potovanje je zopet preseglo naša pričakovanja in upamo, da bo tudi naslednjič tako.

PD Nazarje in udeleženci se zahvaljujemo sledečim sponzorjem za pomoč
pri opremi z enotnimi majicami:

SCR , Vekol , LPT , Pečnik Implantati, TA Balkanika, ZKZ, LJ Mlekarne,
Gradič Marjan s.p., Input , PDF, Davidov hram, West Blue

Brez komentarjev.