Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Planinsko društvo Nazarje je pod okriljem TA Balkanika tokrat odkrivalo lepote Bosne in Hercegovine, eno izmed zadnjih Balkanskih držav, ki nam je manjkala v naši zbirki popotovanj po tem delu Evrope.

Popotovanje se je udeležilo 30 udeležencev, večina članov našega, nekaj pa tudi iz sosednjih planinskih društev in je trajalo od 25. 6. do 30. 6. 2019.

V torek, 25. 6. 2019. smo se v zgodnji jutranjih urah odpravil proti NP Kozara do memorialnega kompleksa Markovci. Kozaro zaznamujejo težki dogodki iz 2. svetovne vojne. Po ogledu muzeja in predstavitev dejanskih dogodkov na tem območju v času 2. svetovne vojne, smo se od tu naprej podali na 4 urni pohod na vrh Lisina.

Sledila je vožnja do Vlašiča, ki se je zavlekla v večerne ure. Naporna vožnja in tura po Kozari nas je hitro spravila k počitku, saj nas je naslednji dan čakal nov vzpon na najvišji vrh Vlašiča in sicer Paljenk, ki je visok 977 m. Je izredno razgleden vrh, ki nadzorno prikaže dejanski relief BiH, ki je bistveno drugačen, kot smo ga navajeni doma.

Če je bilo na Vlašiču prijetno in sveže, pa so nas v Travniku pričakale visoke temperature. Vendar nas to ni odvrnilo od čevapov in ogleda znamenitosti Travnika, ki je tudi rojstni kraj Iva Andriča.

Premik na Jahorino, kjer so bile zopet zmernejše temperature. Nastanitev v hotelu Vučko, ki je del kompleksa, kjer so bili nastanjeni udeleženci OI, ki so potekale v Sarajevu. Naslednji dan smo se povzpeli na vrhove Paloševina, Bic in Ogorjelico (1916 m), ki je najvišji vrh Jahorine. V zimskem času se iz teh vrhov vijejo smučarske proge. Na veliko se vlaga v smučarsko infrastrukturo, saj so stroji neumorno brneli v času našega obiska.

Za vzpon na najvišji vrh BiH smo se prepeljali do Gackega. V zgodnjih jutranjih urah vožnja z avtobusom, da izhodišča, ki pa je imela priokus suhega rafta. Na vrh smo se podali po zahtevnejši poti, kjer je bilo potrebno tudi malo plezati. Po dveh urah in pol smo dosegli cilj, ki smo si ga zadali. Obvezno fotografiranje in strm sestop do Trnovačkega jezera , kjer nas je čakala zaslužena osvežitev in kopanje v jezeru. Vrnitev v Gacko, večerna korza in sprostitev.

Zadnja dva dni smo nekoliko obrnili program, tako da smo si v soboto ogledali Mostar in ARK zaklonišče za nekdanje vodstvo SFRJ. V Nedeljo pa raft po prekrasni soteski reke Neretve, kot nalašč za osvežitev pred naporno vožnjo proti domu. Spotoma pa še ogled Jajca in naprej veselo proti domu.

Da smo lažje prenašali vročino, žejo med potjo in na turah, so nam pomagali Davidov hram, A-L d.o.o., TA Balkanika, Planinsko društvo Nazarje in vsi udeleženci tega potovanja po BiH.

Brez komentarjev.