Farbanca – dežurstva

Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Publikacije društva

Poslanica PD Nazarje ob mednarodnem letu gora
PD Nazarje in gorska narava


Danes obeležujemo Mednarodni dan gora. OZN je za letošnjo temo izbrala geslo BIOTSKA RAZNOVRSTNOST IN GORE. Gorski svet je velika zakladnica raznovrstnosti in različnosti, saj se morajo živa bitja v težkih pogojih za preživetje, ki vladajo v gorah, prilagajati na zelo različne načine. V gorah najdemo tretjino rastlinskih vrst, polovico »vročih točk«, biotske raznovrstnosti, številne lokalne endemite itd.. To velja tudi za slovenski gorski svet.

Slovenija je najbolj gorata država v EU, je leta 2004 v svojem poročilu ugotovila Komisija EU.

Gorski svet oziroma območje z več kot 700 metri nadmorske višine pokriva pri nas kar 78 % površine ozemlja. V gorskem svetu Slovenije živi kar 62 % prebivalstva, na območju EU okoli 20 %. V Evropi sta od Slovenije bolj gorati le še Švica s 93 % in Norveška s 92 %, gorata Avstrija npr. ima 73 % gorskega sveta. Vse to pove, da so gore za nas zelo pomembne, saj se tam »dogaja« veliko gozdarstva, kmetijstva, turizma, rekreacije in drugih dejavnosti.

Najprej pa je naš gorski svet življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam ter drugim organizmom. Mnoge vrste, ki živijo v gorskem svetu, so redke in ogrožene. Pretirano vznemirjanje in poseganje v njihov življenjski prostor jih vse bolj ogroža.

Nazarski planinci se tega zavedamo in temu primerno tudi ravnamo na vseh naših akcijah. V ta namen izvajamo kar nekaj projektov izobraževanja in ozaveščanja, kar bomo v prihodnje še razširili. V času omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije smo zaznali povečan obisk neplanincev v gorski naravi (tudi v naši občini). Ker vsi obiskovalci še niso tako ozaveščeni, kot smo planinci, se je povečan obisk negativno odrazil v naravni, predvsem v gorskem svetu.

Nekaj o obeleževanju MDG pri nas v poslanici PZS

Zadnji stavek poslanice se glasi: Spoštujmo vse, ki so v gorah doma – rastline, živali in ljudi.

V našem društvu smo MDG obeležili z natečajem in razstavo fotografij naših članov GORE SO LEPE. Otvoritev na naši spletni strani bo predvidoma ob 18.18.
Z dogodkom smo se pridružili Festivalu alpske konvencije BRATI GORE.

Zelo dober prispevek o biotski raznovrstnostiv gorah ob MDG so pripravili učenci OŠ Šmartno pod Šmarno goro:

http://ossmartno1.splet.arnes.si/files/2020/12/Biodiverziteta-gora-1.pdf

Več o pomenu MDG tudi na teh povezavah:

http://www.fao.org/international-mountain-day/theme/en/

http://whc.unesco.org/en/news/2223/

https://www.facebook.com/AlpineConvention/

http://www.fao.org/international-mountain-day/imd-around-the-world/zh/

Brez komentarjev.