Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Akcija, v kateri pridno ˝nabiramo˝ in beležimo vzpone do naše koče na Farbanci, se je na pobudo Marjana Ostruha pričela pred sedemnajstimi leti.

Akcija nam nudi možnost rekreacije, druženja in sprostitve. Posledično je s tem lepo zaživela tudi Farbanca. Akcija K-P je časovno potekala različno. V začetku se je odvijala samo v poletnih mesecih, kasneje se je razvila v celoletno aktivnost.

Skozi čas je postala vedno bolj priljubljena, kar dokazuje izredno veliko število sodelujočih in vse večje število posameznih in skupnih vzponov. Absolutna rekorderka je Zora Štrucl, od leta 2004 do letos je opravila 1143 evidentiranih pristopov!

Leto 2019 se bomo spominjali po rekordnem vpisu, skupna številka se je ustavila pri 4188.

V preteklem letu smo morali zaradi epidemije bolezni covid-19 zapreti vrata naše planinske postojanke kar dvakrat in to za dolgo časa. S tem se je prekinjala tudi akcija K-P, posledično je bilo evidentiranih vzponov zelo malo, saj štejejo v akciji samo v knjigo vzponov vpisani pristopi, ločeno s kolesom ali peš.

Tudi letos je koča zaradi protikoronskih ukrepov (še) zaprta. Zato smo se odločili, da združimo akcijo Kolesar-Pohodnik v letih 2020 in 2021 v skupno akcijo.

V preteklem letu so bili med mladimi udeleženci najbolj pridni otroci družin Žlebnik in Šmit. Med kolesarji je bil najbolj aktiven Tomaž, opravil je 49 vzponov, sledita Zalka 40 in Brane s po 30 vzponi. Med pohodniki sta trenutno vodilna Franc in Matjaž z 71 oziroma 70 vzponi, sledita jima Pavla in Hana s po 65 vzponi.

Ostanite aktivni, zdravi, ter pazite nase in na druge!

Odbor akcije Kolesar-Pohodnik