V nedeljo, 20. oktobra, smo se člani našega planinskega društva in ostali prijatelji Farbance, udeležili manjše slovesnosti na naši društveni koči, s katero smo proslavili zaključek zelo pomembnega projekta oskrbe Farbance z vodo. V projektu, h kateremu smo pristopili v letošnjem letu, smo opravili okoli 1100 udarniških in 70 strojnih ur dela. Delovne akcije so potekale tako med vikendi kot tudi med tednom.

Območje kjer stoji koča Farbanca je, kar se tiče vodih virov, dokaj siromašno, zato je bil objekt odvisen od meteornih vod. Kar nekaj let smo opazovali stanje in iskali primeren vodni vir, ki bi zagotovil zadostno količino vode za normalno delovanje koče. Pokazalo se je, da je izvir pod Zakrajskimi pečmi najzanesljivejši in najbližji planinski koči Farbanca. Sledila so pripravljalna dela, nato pa so ob vikendih in tudi med tednom potekle delovne akcije. Za več kot polovico trase so bili potrebni ročni izkopi. Brez izkušenj in strokovne pomoči Viktorja Puranta priprava trase zagotovo ne bi uspela, pa čeprav je izvir dobrih 60 metrov nad kočo.

Čeprav je bila volja za delo velika, je potreben tudi denar za nakup materiala za vodovod. Samo društvo nikakor ne bi moglo zagotoviti dovolj finančnih sredstev za izpeljavo projekta v enem zamahu. Kljub krizi v gospodarstvu pa še imamo podjetja s posluhom za takšne zadeve in ta so nam izdatno pomagala s finančnimi donacijami.

Brez odrekanj in pripadnosti naših članov in vseh ostalih prijateljev Farbance zagotovo ne bi uspeli v tako kratkem uspešno zaključiti tega projekta. Ta je zelo pomemben za uresničitev novih nalog in ciljev, ki bodo še izboljšali kvaliteto delovanja planinske koče Farbanca.