Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2018

  JANUAR
- TOLSTI VRH
- SMUČANJE
  FEBRUAR
- ŽAVCARJEV VRH
  MAREC
- BEVKOV VRH
  APRIL
- MIRNA GORA
- SARDINIJA - ITALIJA
  MAJ
- GOLI VRH
  JUNIJ
- DRUŽINSKI IZLET
   ZA VSE GENERACIJE
- DRAŠKI VRH
  JULIJ
- TURSKA GORA
  AVGUST
- MANGART
  SEPTEMBER
- SMREKOVEC-RADUHA
   (2 dni)
  OKTOBER
- IZLET V NEZNANO
- ROBIJEV POHOD
  NOVEMBER
- KRAŠKI ROB-SOČERGA
  DECEMBER
- OSTROVRHARJEVA POT

Bilten društva

Menina planina je tudi del zgodbe Planinskega društva Nazarje. Zato vabimo vse ljubitelje Menine, da se skupaj udeležimo tega srečanja in se priključimo organiziranemu pohodu iz Vologa. Vabljeni tudi na ostale prireditve, ki bodo potekale pri domu na Menini 24. in 25.6.2014. Prijave za pohod sprejema Tadej Kotnik, GSM: 031 307 959. Ostale informacije so v nadaljevanju.
Vabljeni!


Spoštovani,
vabimo Vas, da se udeležite
5. DNEVA MENINE – SREČANJA PRIJATELJEV MENINE IN LJUBITELJEV NARAVE,
na praznik dneva državnosti, v SREDO, 25. JUNIJA 2014
in
3. NOČI MENINE,
v TOREK, 24. JUNIJA 2014 pri Domu na Menini.

Program prireditve:

3. Noč Menine (torek, 24. junij 2014)
-17.00 zbiranje in pozdrav obiskovalcev
-18.00 za otroke – interaktivna interpretacija ljudske pravljice o Dveh velikanih – KUK Potovke, pogovor z obiskovalci Menine z naslovom »Kaj vemo o Menini« pod vodstvom Marjete Keršič Svetel (pripovedovanje zanimivih zgodb in izkušenj ob ognju),
-22.00 do 2.00 opazovanje zvezd s teleskopi v sodelovanju z Društvom Temno nebo in Ustvarjalnim astronomskim društvom (namenjeno družinam, otrokom, vsem generacijam).

5. Dan Menine (sreda, 25. junij 2014)
7.00 pohod na Menino iz Vologa (zbirno mesto AP Gornji Grad ob 6.40 h, prijave vodji pohoda Juretu Rojtnu – 041 335 472)
8.00 delavnica o doživljanju in interpretaciji narave ter vodeni sprehod z Marjeto Keršič Svetel v bližini planinskega doma
10.00 do 15.00 predstavitve društev, zavodov, organizacij povezanih z Menino in naravo (razstave, plakati, stojnice, izdelki itd.)
11.00 sv. maša po namenu pašne skupnosti
13.00 uradna otvoritev, pozdrav obiskovalcev, kulturni program, osrednji govor gostje: Marjeta Keršič Svetel, pozdravi gostov
14.00 družabne igre za otroke in odrasle: met gojzarja, hoja po traku, pokanje z biči, ples itd.

Ker je letošnje leto mednarodno leto družinskega kmetovanja (namenjeno razvoju družinskih kmetij, ki so pomembne za pridelavo kakovostne in varne hrane, ohranjanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine, ohranitev vitalnega podeželja) in mednarodno leto družin prireditev še posebej namenjamo družinam, tudi zato, ker je lansko leto planinski dom na Menini pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče in omogoča aktivno preživljanje prostega časa na Menini.

Na pripovedovanje ljudske pravljice pod vodstvom KUK Potovke vabimo otroke in družine, na pogovor in pripovedovanje lastnih doživetih zanimivih zgodb in anekdot povezanih z Menino pa ste lepo vabljeni vsi, ki poznate kakšno zanimivo zgodbo (planinci, lovci, pastirji, gobarji itd.) in tisti, ki ste radovedni kakšne zgodbe se skrivajo na Menini.

Zaradi celovečernega programa namenjenega družinam in ostalim obiskovalcem »3. NOČI MENINE« svetujemo, da si v primeru, da želite prespati v planinskem domu na Menini, predhodno rezervirate prenočišče pri oskrbnikih doma (041 628 557). Poskrbite tudi za primerno opremo (topla oblačila).
Zaradi organizacije dogodka (zagotavljanje ustreznega števila teleskopov) so zaželjene predhodne prijave (041 354 693, Lojze Gluk).

V primeru neustreznega vremena bo 3. Noč Menine (pripovedovanje zgodb in pravljice) potekala v prostorih planinskega doma.

Praznujmo državni praznik – dan državnosti tu, kjer je doma domoljubje, sproščenost, iskren nasmeh in stisk roke, domača slovenska pesem, poštena misel ter sodelovanje in iskanje skupnih poti. Naredili bomo nekaj dobrega zase in za naše potomce, za katere je prav, da jim zapustimo Menino takšno, da jo bodo tudi oni z veseljem obiskovali.

Prijazno vabljeni na Menino, na sveži gorski zrak in v sproščeno prijateljsko družbo.
Lep planinski pozdrav!

Planinsko društvo Gornji Grad – odsek za varstvo gorske narave
v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi

P.S. – Posredovanje in objava vabila/plakata je zaželjena.
V priponki so fotografije z utrinki s prireditve l. 2011, 2012 in 2013, foto: Lojze Gluk in arhiv PD Gornji Grad.

V SODELOVANJU Z:
Občina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Turistično društvo Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Kulturno društvo Gornji Grad, Društvo lastnikov gozdov Gornji Grad, pašne skupnosti delujoče na območju Menine, Društvo kmetic Zgornjesavinjske doline, Sekcija starodobnih smučarjev – Podmeninski gadje, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Osnovna šola Gornji Grad – planinski krožek, Zavod za gozdove – območna enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva, Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Nazarje, KUK Potovke, Društvo temno nebo Slovenije, Ustvarjalno astronomsko društvo.

NAMEN PRIREDITVE:
Pred osmimi leti (l. 2006) je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad ob takratni 10 obletnici protesta proti radarjem na Menini organiziral prvi Dan Menine z namenom opozoriti javnost na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki Menine.
Z istim namenom smo leto kasneje (l. 2007) organizirali javni posvet o Menini, na katerega smo povabili vsa društva, združenja, organizacije, zavode, lokalne skupnosti itd., ki so na kakršenkoli način povezani z Menino. Posvet je bil dobro obiskan, podane pa so bile tudi usmeritve in zaključki, med katerimi je najpomembnejši ta, da bomo udeleženci posveta v prihodnosti aktivno medsebojno sodelovali.

Prvotno smo načrtovali, da bo prireditev organizirana vsakih pet let, zato je bil 2. Dan Menine organiziran v letu 2011, zaradi izkazanega interesa sodelovanja društev, zavodov in organizacij pa je odslej prireditev organizirana vsako leto.

Namen prireditve je preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.

Cilji, ki jih želimo doseči so: opozarjati na pomen gorskega sveta, varstvo narave ob usklajeni sonaravni rabi na področju Menine, spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, medgeneracijsko povezovanje, promocija turizma in naravnih znamenitosti, lokalna samooskrba, izobraževanje, osveščanje in sodelovanje.

PREDSTAVITEV PRIPOVEDOVANJA LJUDSKE PRAVLJICE Z MENINE:
Izročila naših prednikov, ki so se stoletja ohranjala iz roda v rod, se naglo spreminjajo v medle spomine in komaj verjetne pravljice. Menina planina je kraj, kjer so se ohranile številne ljudske pravljice in pripovedi. Majhen del ljudskega izročila, bodo otroci, starši in odrasli izvedeli skozi interaktivno ljudsko pravljico.
KUK Potovke so kulturno-umetniška skupina, ki se ukvarja z interpretacijo ljudskih pravljic in bajk. Pripravljajo otroške predstave, animacije in rojstnodnevne zabave.

Opis pravljice: Dva velikana
V starih časih sta v Zadrečki dolini živela dva velikana. Prvi je bil na vrhu Menine planine, drugi pa na vrhu Rogatca. Bila sta velika in močna, pametna pa menda ne preveč. Premetavala sta skale in naredila novo goro. Pripetljaje iz ljudske pravljice o Dveh velikanih, vam bosta povedali Potovka in Divja Baba iz Menine planine.

Za dodatne informacije o prireditvi kontaktirajte:
Lojze Gluk, PD Gornji Grad – načelnik odseka za varstvo gorske narave, vodja prireditve, (041 354 693, lojze.gluk@siol.net).

Brez komentarjev.