Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2020

  Januar
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  Febuar
- Dobrča
  Marec
- Hleviška planina
  April
- Debela peč
- Otok Brač
  Maj
- Veliki Vrh-Mali Turn
- Srečanje planincev SMDO
  Junij
- Izlet za vse generacije
- Jerebica
  Julij
- Špik
  Avgust
- Visoki Kanin
  September
- Triglav (2 dni)
  Oktober
- Izlet v neznano
  November
- Ovčja gora
  December
- Martinova pot (Šmartno ob Paki)

Publikacije društva

V soboto, 28. februarja smo v Domu planincev na Farbanci izvedli planinsko šolo za odrasle. To je bila prva planinska šola našega društva za odrasle planince, zato je bila za nas poseben izziv. Šole se je udeležilo 13 slušateljev.

V dopoldanskem času so se seznanili z zgodovino planinstva pri nas in po svetu, planinskimi organizacijami, planinskimi vrednotami in varstvom gorske narave.

V popoldanskem času so poslušali osnove gibanja v gorah: od tega, zakaj v gore, kako se za to pripraviti, kakšno opremo izbrati, do tega, katere nevarnost lahko pričakujemo v gorah in kako se jim v največji možni meri izogniti.

V tretjem delu smo jim predstavili planinsko opremo, tudi tisto za gibanje na zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poteh. Poudarek terenskega dela je bil na gibanju organizirane skupine planincev v snegu v zimskih razmerah. Spoznali so tudi namen in način uporabe lavinskega trojčka.

Šolo je vodil Janko Mihev, inštruktor planinske šole, vodnik PZS in član GRS. Pomagal mu je Marijan Denša, načelnik odseka za varstvo gorske narave. Za organizacijo šole je skrbela Vera Slokan, načelnica vodniškega odseka, ki je postala kar »gospa ravnateljica«.

Da so kljub zahtevnosti predavanj, terenskih vaj in “zelo težkega” testa ostali učenci pri močeh, je poskrbel gospodar koče, Dušan Bastl, ki je v petnajstih letih skrbi za Farbanco zares naučil dobro kuhati. Pomagala sta mu dežurna na Farbanci tega tedna, Bojan In Edo Golob.

Šola se bo nadaljevala v jesenskih mesecih.

Brez komentarjev.