Planinsko društvo Nazarje že sedmo leto zapored organizira planinsko potovanje v tujino. Tokrat se bomo podali na sedemdnevno potepanje po otoku Visu s TA Balkanika, ki bo potekalo od 4. do 10. julija 2016.

Vis je hrvaški otok v srednjem Jadranu in je s površino deseti največji otok na hrvaški obali. Vis je znan po lepoti, zelo prijetnem podnebju, saj ima malo padavin, prijetnih temperaturah in po vlogi, ki jo je pogosto imel v zgodovini. Otok od severovzhoda proti jugozahodu prepletajo kraška polja. Najvišji vrh na otoku je Hum (587 m). Ob zahodni obali otoka je prostran Komiški zaliv, južna obala ima več malih zalivov. Največje pristanišče je v mestu Vis, ki leži na severni obali, kjer pristaja tudi trajekt iz Splita, s katerim je otok vsakodnevno povezan.

Na otoku sta dve večji naselji: Vis in Komiža, poleg teh dveh naselij pa je še nekaj manjših vasi.

Na Vis so že nekaj let označene planinske poti in pešpoti v skupni dolžini skoraj 50 kilometrov. Zanje je poskrbelo tamkajšnje zelo aktivno planinsko društvo Hum. Vodijo skozi čudovite predele neokrnjene narave na tem slabo poseljenem otoku; nekatere so ob obali, druge so speljane v katerega od številnih slikovitih zalivov. Z večine pa se odpira pogled na morje.

Viško hribovje zaseda predvsem zahodni del otoka. Najvišji je Hum na 587 metrih nadmorske višine. Čisto do vrha še ni mogoče povzpeti, ker je tam še vedno vojska, ki oskrbuje radarsko postajo. Vrhunec viškega planinstva pa je nedvomno ureditev planinskega doma Sveti Andrija na nadmorski višini 267 metrov, preurejenega iz dotrajanega občinskega objekta na hribu nad mestom Vis.

Odprli so ga maja 2010 in je eden od samo dveh na hrvaških otokih, drugi je na Lošinju, in menda eden najlepših na Hrvaškem sploh. Premore 16 skupinskih ležišč, kjer pa nihče ne more bivati več kot tri dni zaporedoma. S tem so želeli preprečiti, da bi poleti postal cenen počitniški objekt.

Program potovanja

1. DAN: ponedeljek, 04.07.2016,
Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja do Splita, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Po prihodu na Vis vožnja do Komiže. Nastanitev. Krajši sprehod po mestu. Večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 05.07.2016
Zajtrk. Vožnja do cerkvice Gospa od Planice, kjer zapustimo avtobus in peš nadaljujemo do približno uro hoje oddaljene »Titove špilje«, ter naprej (dodatna ura) do kapelice Sv. Duha (564 m), od koder se ponuja lep razgled na Komižo in celi otok. Spust v Komižo, popoldan prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 06.07.2016 (3 ure hoje)
Po zajtrku vožnja do mesta Vis in vzpon do planinskega doma, od koder po krajšem počitku nadaljujemo do Vele glave. Postanek za ogled vojaškega bunkerja, nato spust v Staro Isso. Prosto za kopanje. Vrnitev v Komižo. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 07.07.2016 (4 ure hoje)
Zajtrk. Iz hotela se podamo na krožni pohod po okoliških hribih, s postankom v zanimivi, zapuščeni vasici. Vrnitev v Komižo. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 08.07.2016 (2 uri hoje)
Po zajtrku vožnja z ladjico na otok Biševo *(doplačilo), kjer sledi ogled znamemnite »Plave špilje«, nato sprehod do zaliva Porat, s krajšim postankom v vasi Polje. Prosto za kopanje (v bližini se nahaja nekaj gostinskih objektov). Popoldan vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 09.07.2016 (3 ure hoje)
Po zajtrku vožnja do cerkvice Sv. Mihovila (305 m), od koder se bomo preko ʺrdečih stenʺ povzpeli na Mali Hum (545 m). Spust na plažo Porat, osvežitev. Nekaj prostega časa za kopanje, nato sprehod (slaba ura) do naselja Dol, kjer nas bo čakal avtobus. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja, 10.07.2016
Zgodnji zajtrk. Trajektna vožnja do Splita, po izkrcanju nadaljevanje poti proti domu. Predviden prihod v poznih popoldanskih urah.

CENA: 350 € (pri udeležbi min 35 oseb):
Aktivni člani Planinskega društva Nazarje bodo imeli znižano ceno.

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- 6x polpenzion v 1/2 twc v hotelu**/***,
- trajektno vožnjo na relaciji Split-Vis-Split,
- spremstvo lokalnega planinskega vodnika na vseh pohodih,
- stroške priprave, organizacije in vodenja potovanja.

Predvidena doplačila na licu mesta:
- turistična pristojbina (7 HRK/dan/oseba),

Doplačila po želji:
- celodnevni izlet z ladjico: Komiža – Biševo – Plava špilja (ob primernih vremenskih razmerah) – Komiža (prevoz, dobrodošlica, degustacija plavca, ribji picknik in kopanje v Poratu – 30 €).

Informacije in prijave: sandi.grudnik@gmail.com, 031 674 441 – Sandi
Število mest je omejeno in prijave sprejemamo do zasedbe mest.

Vabljeni!