Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

V soboto, 7. maja smo se odpravili na kolesarski izlet po Istri in tako spoznali notranjost te lepe dežele na malo drugačen način.

Kolesarili smo po nekdanji trasi ozkotirne železniške proge, ki je povezovala Trst in Poreč. Imenovali so jo Porečanka ali Parenzana. Danes je to priljubljena rekreacijska pot, ki ji pravijo tudi »pot zdravja in prijateljstva«.

Pot vodi skozi stara mesta in naselja ter med vinogradi in nasadi oljk. Speljana je skozi kratke urejene tunele, doline prečka z viadukti in se vzpenja preko gričev. Trasa je razgibana in primerna za vsakogar ter ni prezahtevna, zato pa zanimiva, raznovrstna in informativna. Ob progi je veliko počivališč, kjer si kolesar lahko oddahne pred nadaljevanjem poti in dobi zanimive informacije.

Našo pot smo pričeli v Bujah. Že po nekaj kilometrih smo bili v Grožnjanu, »mestu umetnikov«, prijetnem srednjeveškem mestecu s številnimi ateljeji in lokali.

Po okrepčilu in ogledu naselja je sledil daljši spust do vasi Livade, ki slovi kot prestolnica tartufov. Tukaj smo se okrepčali in obnovili zaloge vode za nove napore.

Sledil 17 km dolg vzpon proti Vižinadi, na tem odseku ni naselij. Do tu smo imeli prelepo vreme, nato se je začela približevati nevihta. Ker sreča vedno spremlja hrabre, smo še zadnji čas pred dežjem prišli do nekdanje železniške postaje Rakotule.

Ko smo v prijetni družbi prevedrili, smo pot nadaljevali po razmočeni trasi in kolesa so bila v trenutku blatna kot bi se udeležili nekdanjega festivala Rock Otočec.

Od Vižinade je sledil še 20 km spust do Poreča in za najbolj pogumne tudi osvežitev v morju.

Kolesarjenja se je udeležilo dvajset kolesarjev. Preživeli smo lep rekreativni dan. Ostal nam bo v prijetnem spominu.

Brez komentarjev.