Vreme

Iz stare galerije

Še malo pa bomo na cilju

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Planinsko društvo Nazarje že osmo leto zapored organizira planinsko potovanje v tujino. Tokrat se bomo podali na devetdnevno potepanje po Srbiji z zaključkom v Guči, kjer poteka največji etno festival na svetu. Naš potep bo potekal od 5. do 13. avgusta 2017 v organizaciji TA Balkanika.

Srbija – dežela zanimivih ljudi, skrivnostnih običajev in številnih neznanih predelov. Kraji, ki jih (še) ne najdete na turističnih kartah, vasice kjer se je čas ustavil, neokrnjena narava…

1. DAN: sobota 05.08.2017
Odhod iz običajne lokacije v zgodnjih jutranji urah. Vožnja po avtocesti mimo Beograda in Vršca do samostana Malo Središte, kjer zapustimo avtobus in se v spremstvu lokalnega vodnika podamo v »osvajanje« najvišjega vrha Vojvodine, Guduričkega vrha (641m), za kar bomo potrebovali predvidoma dve uri. Po vinski poti se bomo spustili do Gudurice, zanimive stare vasice, ki leži na »vinu in bačvah« in katere zgodovina seže v 15.st., trta pa se v tem kraju goji že od časa Rimljanov. Vasica, ki s svojimi zanimivostmi, videzom hiš, sklopom ulic in mentaliteto prebivalcev skoraj da ne sodi v današnji čas, preprosto očara obiskovalce, domačini pa za svojo vas radi rečejo: »Ako ste ceo svet obišli, a u Gudurici niste bili, ništa niste videli«. Po malici in »kozarčku domačega« vožnja nazaj do Vršca. Sledi ogled nekaterih kulturno zgodovinskih spomenikov, kot so: Mestni muzej, Sterijina kuća, v kateri je rojen »oče« srbske drame Jovan Sterija Popović in Apoteka na stopnicah – prva vršačka lekarna »Kod spasitelja«, iz druge polovice 18. stoletja, ki je danes sestavni del mestnega muzeja. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: nedelja 06.06.2017 (4 ure hoje)
Po zajtku vožnja mimo do Gamzi grada – nekdanjega rimskega mesta ʺRomulianaʺ, ki je od leta 2014 po zaščito UNESCO-a. Voden ogled, nato vožnja do Knjaževca. Nastanitev, večerja in nočitev.

3. DAN: ponedeljek 07.08.2017, (3 ure hoje)
Zgodnji zajtrk. Vožnja do izhodišča za pohod na najvišji vrh Srbije – Miđor (2169m). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče, osvežitev ter vožnja do Kruševca. Nastanitev, večerja in nočitev.

4. DAN: torek, 08.08.2017 (4 ure hoje)
Zajtrk. Panoramski ogled mesta Kruševac, nato vožnja do Župe, kjer sledi ogled muzeja vinogradništva. V bližnji etno vasici nam bodo prijazni gostitelji pripravili prigrizek in degustacijo lokalnih sort vina. Nadaljujemo z vožnjo do NP Kopaonik. Vzpon na najvišji vrh Kopaonika, Pančićev vrh (2017m). Vrnitev na izhodišče. Vožnja mimo Novega Pazarja na Zlatar. Nastanitev, večerja in nočitev.

5. DAN: sreda, 09.08.2017 (3 ure hoje)
Po zajtrku vožnja do vasice Akmačići, od koder se v spremstvu lokalnega vodnika odpravimo na sprehod po ʺPosebnem rezervatu biosfere Uvacʺ. Ob prekrasnem pogledu na meandre ki jih ustvarja reka Uvac se spustimo do splavišča. Panoramska vožnja s splavom po akumulacijskem jezeru, nato nadaljevanja poti do Mokre gore. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. DAN: četrtek, 10.08.2017 (3 ure hoje)
Zajtrk. Vožnja do NP Tara. Postanek pri objektu »Predov Krst«, ki velja za srce NP, nahaja pa se v neposredni bližini najlepših naravnih znamenitosti, kot so slapovi Peručac, mali in veliki Skakavac ter številnih jam, izmed katerih je najbolj znana jama »Topla peč«. Sledi pohod po NP Tara z osvojitvijo najvišjega vrha – Veliki Stolac (1675m). Po končanem pohodu vožnja do železniške postaje Jatare (700m), od koder se bomo odpravili na vožnjo z legendarnim »Čirom« po znani Šarganski osmici, ki s svojimi 22 tuneli velja za najatraktivnejšo ozkotirno železniško progo v Evropi. Po slabi uri bomo prispeli na železniško postajo v Mokri Gori, katere se drži rek »Nigde nema takve zore kao iznad Mokre Gore«. Večerja in nočitev.

7. DAN: 11.08.2017, petek (predvidoma 4 urni pohod)
Po zajtrku se bomo odpeljali do enega izmed najlepših kanjonov v Srbiji – kanjona reke Morave, ki se ga odlikuje izjemna pejzažna raznolikost ter bogastvo flore in favne. V bližini planinskega doma Kablar zapustimo avtobus in se v spremstvu lokalnega vodnika podamo vrh Kablar (889m), ki ponuja zelo lep razgled na kanjon. Po osvežitvi spust do samostana Nikolije, od koder se s splavom vrnemo na izhodišče. Zaslužena malica, nato vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

8. DAN: 12.08.2017, sobota (predvidoma 3 urni pohod)
Zajtrk. Sprehod do zanimive kraške jame, katere vhod velja za največjega tovrstnega na Balkanu (višina 50m in širina 12m). Po ogledu, med katerim bomo slišali zanimivo o brezgrešnosti, se bomo podali še do (dobro uro hoje oddaljenega) vrha Gradina (931m). Sledi malica in osvežitev v bližnji vasici »Zlakusa«. Vožnja v Gučo in zabava pozno v noč. Vrnitev in nočitev.

9. DAN: 13.08.2017, nedelja
Po zajtrku vožnja do Valjeva. Postanek za ogled Narodnega muzeja Valjeva, imenovanega »Muzej tretje dimenzije«. Nadaljevanja vožnje domu. Predviden prihod v poznih večernih urah.

CENA: 495 €, pri udeležbi min 35 oseb
Aktivni člani Planinskega društva Nazarje bodo imeli znižano ceno.

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- 8x polpenzion v hotelih **/*** nacionalne kategorije,
- vožnjo z ozkotirno železnico,
- 2x vožnjo s splavom (Morava, Uvac),
- 2x malico,
- vse degustacije in pokušine, navedene v programu,
- vse vstopnine in spremstvo lokalnih ter planinskih vodnikov,
- vse zunanje oglede po programu,
- turistično pristojbino,
- stroške priprave, organizacije in vodenja potovanja.

Informacije in prijave: sandi.grudnik@gmail.com, 031 674 441 – Sandi

Vabljeni!

Brez komentarjev.