Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

V soboto, 12. maja in nedeljo, 13. maja, je na področju Mozirja, Rečice ob Savinji in Nazarij potekalo Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, v sklopu katerega se je pri udeležencih preverjalo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva. Udeležile so se ga najboljše ekipe s področnih tekmovanj, v odprtih kategorijah pa tudi ostali orientacijski navdušenci.

Naše planinsko društvo se je tekmovanja udeležilo s petimi ekipami, vse so se več kot odlično odrezale. Ekipa, ki je tekmovala v kategoriji E in so jo sestavljali Ema Rajgl, Tatjana Remic, Jože Pogorelčnik, Bojan Golob in Marjan Ostruh, je posegla celo po najvišji stopnički ter postala državni prvak v kategoriji E.

Organizacijski odbor je bil letos sestavljen iz članov PD Nazarje, PD Rečica ob Savinji, PD Mozirje, PD Vinska Gora, PD Velenje in PD Šoštanj. Skupaj je tekmovalo 73 ekip, katere je sestavljalo okoli 360 tekmovalcev. SPOT je potekal tako na lažji, enodnevni trasi, kot na zahtevnejši, dvodnevni etapi. Na dvodnevni preizkušnji je tekmovalo 17 ekip, ki so se zbrale v soboto na Lazah nad Kokarjah. Po reševanju obsežnih teoretičnih testov iz Planinske šole in vrisovanju kontrolnih točk so se podali na progo, kjer so opravljali različne preizkušnje – od gibanja ob vrvni ograji do vožnje s čolnom. Tekmo so otežili močnejši popoldanski nalivi, ki tudi v nočnih urah niso ponehali, zato je bila nočna tekma odpovedana. Tekmovalci so lahko prenočili v OŠ Rečica ob Savinji, saj so se naslednji dan okoli sedme ure že odpravili proti dobrih 600 višinskih metrov oddaljenemu cilju na Mozirski planini.

V nedeljo so se tekmovalcem v težji preizkušnji pridružile še ekipe, prijavljene na enodnevno tekmo. Tekmovalci v osnovnošolskih kategorijah A in B, družinski F, veteranski E in dveh odprtih G in I kategorijah so se zbrali pri OŠ Šmihel in se kljub razmočenim progam, megli in celo snežnim zaplatam dobrovoljno podali na preizkušnjo. Nedeljski del tekmovanja je tako minil v dobrem vzdušju, tekmovalci so dvodnevno druženje zaključili na Golteh, kjer so najboljše tri ekipe iz vsake kategorije prejele pokale in nagrade za osvojene točke. Absolutni zmagovalci dvodnevne preizkušnje in s tem Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja so postali člani Planinskega društva Domžale. Razglasitve rezultatov in podelitve nagrad se je udeležil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Uvrstitve ekip PD Nazarje:
Kategorija E – 1. mesto
Kategorija A – 3. mesto