Plan izletov 2019

- Tičarca – Zelnarca
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
- Kašna planina

Slabo vreme je odnesla letošnji naravovarstveni izlet »Žareči macesni« ki ga odsek za VGN PD Nazarje pripravi za varuhe gorske narave in gorske stražarje Savinjskega MDO PD ter seveda člane domačega društva.

Povsem drugače je bilo dan prej, ko smo med »Žareče macesne« in na Križevnik povabili planinske prijatelje iz PD Škofja Loka in PD Vrhnika. Kot se za naravovarstveno obarvan izlet spodobi, smo med pohodom spoznavali problematiko varstva gorske narave, ter naravne, zgodovinske in kulturne značilnosti območja in izmenjavali izkušnje. Med drugim smo spoznali gozdni rezervat Polšak, ob robu katerega smo hodili.

Veliko tega se dogajalo na »klopci resnice«, kjer predstavniki društev, ki se udeležijo izleta, predstavijo društvo in delo na področju varstva gorske narave. Slišali smo lahko kar zanimive »spovedi«.

Pozornost smo posvetili tudi naravovarstveni in planinski etiki; spoštovanju narave in prilagajanju skupini, saj ni treba, da bi v gorah po nepotrebnem povzročali nemir. V gorah nismo sami, v gorah smo samo gostje. Poleg tega moramo planinci (v veliki skupini) upoštevati starejše in šibkejše ter jim na poti tudi pomagati, če je treba. Hvala Viktorju za pomoč, on je zmagal.

Izleta sta se med drugimi udeležila Marta Bašelj, članica IO KVGN, ki že vrsto let skrbi za usposabljanje novih varuhov gorske narave PZS in Vinko Hafner, letnik 1939, starosta varstva gorske narave, nekdanji inštruktor usposabljanja za gorsko stražo, še danes pravi gams.