Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Planinsko društvo Nazarje se bo v času prvomajskih praznikov v organizaciji TA Balkanika odpravilo na potep po Sardiniji.

.

Potovanje bo trajalo od 25. aprila do 2. maja 2018.
Prijave sprejemamo na društveni e-naslov: pd.nazarje@gmail.com, najkasneje do konca februarja oziroma do zasedbe mest.
Informacije daje Marjan (041 793 683) – v popoldanskih urah.

1. DAN: sreda, 25.04.2018

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja po avtocesti mimo Benetk in Bologne do pristanišča Civitavecchia, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Po predvidoma 5-urni plovbi prispemo v Golfo Aranci. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: četrtek, 26.04.2018 (3 ure hoje)

Po zajtrku sledi vožnja v pogorje Monte Limbara. Vzpon na najvišji vrh severnega dela otoka – Balistreri (1359m).

Po osvojitvi vrha vožnja do slikovitega mesteca Tempio Pausania ali granitnega mesteca, kot ga še imenujejo, saj je stari del mesta skoraj v celoti zgrajen iz granita. Po krajši osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do mesta Castelsardo, ki dominira na vrhu vzpetine in velja za eno od pomembnejših mest z domačo obrtjo na Sardiniji.
Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. DAN: petek, 27.04.2018 (3 ure hoje)

Po zajtrku zapustimo severni del otoka in se odpeljemo do drugega po velikosti mesta na otoku, Sassari. Sprehod po stari mestni četrti in (po želji) obisk etnografskega in arheološkega muzeja Sanna, ki se ponaša z bogato zbirko eksponatov. Naslednji postanek naredimo pri skrivnostni piramidi »Ziqquart Sarda«. Po ogledu nadaljujemo z vožnjo do starega obmorskega mesta Alghera, ki ga imenujejo tudi mala Barcelona, saj je v 14.stol. živelo tukaj veliko Kataloncev. Glavna znamenitost tega srednjeveškega mesta je mogočno mestno obzidje z obrambnimi stolpi. Panoramski sprehod po starem mestnem jedru. Vožnja v smeri mesteca Bosa.
Nastanitev, večerja in nočitev.

4. DAN: sobota, 28.04.2018 (3 ure hoje)

Vožnja do izhodišča za pohod po pogorju Monte Ferru. Po osvojitvi vrha Monte Urtigu (1050m) se krožno, preko skale »Rocca sa Tiria« (970m) vrnemo na izhodišče. Vožnja do kraja Macomer, kjer naredimo postanek za ogled »nuraghov«, starodavnih megalitskih zgradb iz obdobja Nuragic (1900-730 pr.n.št.), ki jih najdemo po vsem otoku in so pravi simbol Sardinije in njene značilne kulture. Gre za zgodovinske ostanke plemena Nuraghov, obrambne stolpe, nekateri so visoki tudi do 25 m., grajeni v dveh ali treh nadstropjih, notranjost pa je povezana s hodniki in stopnišči. Po ogledu vožnja do mesteca Fonni.
Nastanitev, večerja in nočitev.

5. DAN: nedelja, 29.04.2018

Zajtrk. Vožnja po avtocesti do mesta Nuoro, ki velja za »srce« otoka. Tukaj boste začutili pravo Sardinijo. Ohranjena je tradicija nošenja narodnih noš, kostumov, mask, prav tako pa tudi peke kruha, ki je tukaj prava specialiteta. Po želji obisk etnografskega muzeja. Po osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do naselja Orgosolo, znanega po slikarijah na fasadah (murales). Poslikave so večinoma politično-moralne narave, ki opozarjajo na nesmiselnost vojn in krivice, ki so se dogajale v preteklosti in se še danes dogajajo po svetu. Sprehod in ogled.
Vrnitev v Fonni. Večerja in nočitev.

6. DAN: ponedeljek, 30.04.2018 (5-6 ur hoje)

Zgodnji zajtrk. Vožnja v smeri pogorja Monti del Gennargento. Pri planinski koči Montano S’Areno (1510m)) zapustimo avtobus in se podamo proti najvišjemu vrhu Sardinije, Punta La Marmora (1834m). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče. Vožnja na vzhodni del otoka, s postankom v zanimivem mestecu Lanusei, ki se ponaša z zelo lepo ohranjenim mestnim jedrom.
Nastanite v okolici Arbataxa. Večerja in nočitev.

7. DAN: torek, 01.05.2018 (3 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do mesteca Santa Maria Navarrese. Sledi sprehod do rta Pedra Longa, po krajšem postanku pa se bomo povzpeli še na vrh Monte Oro (669m), od koder je prekrasen pogled na zaliv Arbatax. Spust do zavetišča (406m), kjer nas bo čakal avtobus.
Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

8. DAN: sreda, 02.05.2018

Zgodnji zajtrk. Vožnja do pristanišča Golfo Aranci ali Arbatax in vkrcanje na trajekt. Plovba do Civitavecchie. Nadaljevanje vožnje z vmesnimi postanki proti Sloveniji. Predviden prihod v poznih večernih oz. zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

CENA: 595 € (pri udeležbi min. 45 oseb) oziroma 650 € (pri udeležbi 35-45 oseb)

Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- 7x polpenzion v 1/2 twc v hotelih***,
- trajektno vožnjo Civitavecchia-Golfo Aranci-Civitavecchia,
- stroške priprave, organizacije in vodenja potovanja.

Doplačila (po želji):
- vstopnine – 50 €,
- enoposteljna soba – 210 €.

Sardinija ( italijansko Sardegna [sardènja], sardinsko Sardigna ali Sardinna [sardìnja]) je otok v Sredozemskem morju, drugi po velikosti za Sicilijo. Leži nekako na sredi zahodnega Sredozemlja, približno 350 km tako od Ligurije kot od obale Francije ter Balearskih otokov. Od afriške celine je otok oddaljen 250 km.

Zgodovina Sardinije je zelo bogata prav zaradi njene lege med Afriko, Italijo in Španijo. Tako celo obstaja reklo »Furat chi de su mare venit!« ki pomeni, da »kdorkoli pride po morju, je prišel, da bi nas oropal«.

Njena zgodovina se je začela že 150 000 let pr.n.š.; iz tistih časov obstajajo prvi dokazi o življenju človeka na otoku. Vse kaže, da se je življenje hitro razvijalo, ker lahko med 6000 in 3000 leti pr.n.š. že govorimo o trgovanju.

Čez 1000 let so se na ozemlje naselili Nuragi, ki so mesto utrdili in zgradili svetišča ter grobnice. Takrat so jih namreč že začeli ogrožati Rimljani. Pod njihovo oblast so prišli l. 238 n.š., ko so jih Rimljani odvzeli Feničanom. Na otoku so zgradili mnoga nova mesta in ceste.

V letu 330 se je na otoku začelo pokristjanjevanje, ki je doseglo svoj višek pod oblastjo Bizantinskega cesarstva. Leta 704 je otok zaznamovalo ropanje arabskih piratov. Premagati jim jih je uspelo šele čez 300 let, ko so se povezali z Genovo in Piso. Tako je Genova prevzela oblast nad severnim delom otoka, Pisa pa nad južnim. To je trajalo vse do 13. stol., ko je oblast prevzelo Španija. Po španskih vojnah so na oblast prišli Savojski knezi.

V letih 1798 do 1814 na Sardinijo pride Napoleon in s tem je tudi uradno konec fevdalizma na otoku. V letu 1847 se na Sardiniji prebudi gibanje za neodvisnost in v bojih za pravice je umrlo kar veliko Sardincev. A leta 1930 je na otoku zmagal fašizem in z njim Mussolini. Čez 18 let postane Sardinija avtonomna regija Republike Italije. V osemdesetih 20. stol. so jo odkrili turisti, med drugim tudi estradniki, saj je Costa Smeralda (Smaragdna obala) znano letovišče svetovne estradne “smetane”.

Brez komentarjev.