Vreme

Iz stare galerije

Elektronska obvestila

Plan izletov 2019

  JANUAR
- Pohod na Tolsti vrh
- Družinsko smučanje
  FEBRUAR
- Murovica – Cicelj
  MAREC
- Globočak – Čičer
  APRIL
- Hahlići
  MAJ
- Goli vrh
  JUNIJ
- Srednji vrh-Trupejevo podne-Vošca
- Tujina – Bosna
  JULIJ
- Visoki Kanin
  AVGUST
- Razor (2 dni)
  SEPTEMBER
- Tičarca – Zelnarca
  OKTOBER
- Izlet v neznano
- Robijev pohod
  NOVEMBER
- Levstikov pohod – od Litije do Čateža
  DECEMBER
- Kašna planina

Bilten društva

Začenjamo 13. sezono planinskih večerov. Začela jo bo Mojca Hribernik. V sredo, 10. januarja 2018 nam bo predstavila svoje kolesarjenje po Islandiji.

Letošnji planinski večeri bodo ob sredah ob 18. uri v posebni sobi gostišča Bohač (Zadrečka cesta 6) v središču Nazarij.

Kdor je bil leta 2010 na Islandiji s PD Nazarje in tudi tisti, ki ni bil, bo zagotovo z zanimanjem prisluhnil Mojci in obudil prijeten spomin na prvo planinsko potepanje PD Nazarje. No, Mojca je Islandijo prekolesarila …

Islandija je otok  v severnem Atlantiku, ki je nastal na stiku ameriške in evrazijske tektonske plošče. Kombinacija vulkanskih pojavov in ledenikov je naravnost osupljiva in pravi raj za ljubitelje narave.

V živo lahko vidimo pojave o katerih smo se učili v šoli: gejzirje, vulkane, solfatare, ledenike, številne slapove. Po površini je Islandija velika za 5 Slovenij, prebivalcev pa je samo nekaj več kot 300.000. To pomeni, da je večji del dežele neposeljen.


Na Islandiji skoraj ni lesa. Kamna pa je dovolj, predvsem je to bazalt, ampak ni ravno primeren za gradnjo, zato so včasih gradili hiše in gospodarska poslopja iz ruše. Tole je primer ovčje staje, ki se je ohranila.

Mojca Hribernik je geografinja, ljubiteljica narave, kolesarka, jamarka in jamarska reševalka. Leta 2014 nam je predavala o skrivnostih jamskega sveta.

Njeno predavanje bo vsekakor zanimivo, saj je bila povabljena predavateljica v »Hiši Sadeži« v Žalcu.
Popestrila ga bo s čudovitimi fotografijami.

Vljudno vabljeni!

Vstop je prost!

Brez komentarjev.