Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Zala in Nik malcata

Vabimo na naravovarstveni planinski izlet za vse generacije v Pokljuško sotesko.
Izlet bo v soboto, 1. junija. Odhod ob 7. uri.

Zahtevnost: Lahka pot, mestoma potrebna pazljivost (Galerije, Pokljuška luknja)
Čas hoje: 3 ure   Predviden povratek: v večernih urah
Oprema: Planinska oprema za sredogorje
Hrana: Iz nahrbtnika, topel obrok ob koncu izleta
Posebni pogoji: Otroci se lahko udeležijo izleta samo v spremstvu staršev (izlet za družine)
Informacije po GSM: Marijan 041 657 634.
Prijave do ponedeljka, 27. maja
, oziroma zasedbe avtobusa, po e-pošti: densa@siol.net.

Pokljuška soteska je naravni spomenik »par excellence«, saj skriva številne naravne in kulturne zanimivosti in znamenitosti ter ima pridih prave divjine, hkrati pa jo ljudje uporabljajo za prehod že stoletja. Navdušila vas bo s svojo prvobitnostjo, strmimi in previsnimi stenami, naravnimi mostovi, luknjami, neverjetno tesnim prehodom med 50-metrskimi stenami, bujnimi gozdovi s starim drevjem in praprotjo perušo. Leži v območju Triglavskega narodnega parka. V nasprotji s sosednjim znanim Blejskim vintgarjem je malo obiskana, zato je v njej mir in spokoj.

Oblikovala jo je voda ob odtekanju iz pokljuških ledenikov in je v Sloveniji eden najlepših primerov suhe fosilne podledeniške soteske.

Med znamenitosti soteske sodi Pokljuška luknja, jamska dvorana z dvema vhodoma in tremi naravnimi okni, v kateri naj bi se med svojim begom v Nemčijo skrival Primož Trubar. Skozi luknjo vodi najkrajša pot na Staro Pokljuko. V Stranski soteski lahko ob deževnih obdobjih občudujemo 22 m visok slap.

V najožjem, neprehodnem delu je že leta 1930 tedanje Turistično društvo Gorje nadelalo 800 m turistične poti. Znamenitost poti so leseni mostovi, galerije , imenovane Galerije kraljeviča Andreja.

Pot skozi Pokljuško sotesko je bila pred leti obnovljena (galerije) in označena ter opremljena z opisnimi tablami. Stara drevesa in polomast po vetrolomu nam bodo dala občutek, da smo v pragozdu.

Iz avtobusa bomo izstopili na Zatrniku, pri gostišču Pr`Jagru. Nato se bomo po kolovozu spustili do roba soteske. Prečkali jo bomo preko mostu in se skozi Pokljuško luknjo spustili na dno. Od tam se bomo podali na Galerije in dalje po soteski, nakar se bomo preko rovtov vrnili na izhodišče. Pot bo v obliki osmice.

Po izletu se bo prileglo okrepčilo in planinski klepet, otroci se bodo v tem času zamotili na igralih.

Vabilo: vab-nv-2019-pokljuska-soteska