Plan izletov 2020

November
- Ovčja gora
  December
- Martinova pot (Šmartno ob Paki)

Publikacije društva

Kdor je v hribih v vsakem času, je včasih tudi ponoči.
Izpeljanka prvega planinskega pregovora.

Verjetno prvi načrtovani nočni pohod ob polni luni je za nami. Skoraj dve desetini nas je bilo, ko smo se v kar lepi temi podali proti Zavodicam.

Nismo se ustrašili niti močnega vetra, ki je razgrajal zadnje dni in nas vztrajno spremljal vso pot, saj je že pred dnevi pometel vse suhe veje z dreves. Če bi kaj letelo po zraku, bi se takoj vrnili. Je bilo pa zaradi bridkega vetra zelo mrzlo – brrrr.

Bolj nas je skrbela luna, ki se nam je hudomušno, skoraj hinavsko skrila za Dobrovlje in se nikakor ni hotela pokazati na plan. Zato smo si na krajših delih poti morali pomagati tudi s svetilkami. Na srečo smo vedeli, da je nihče ni odtujil z neba, saj so jo tisti, ki so prišli na pohod iz okolice Nazarij, že videli na nebu.

Njen zakasneli prihod smo pričakali pri Vrhovniku, kjer sta nas Breda in Milan pogostila z odličnim čajem in še boljšim »lovskim mojstrom« ter super pecivom. Ko smo postali že skoraj nestrpni, se je začelo nekaj svetlikati skozi drevesne krošnje in vedno bolj je postajalo jasno, da to niso traktorske luči, temveč boter Mesec, ki nas je prišel pohvalit za vztrajnost.

Ko nas je preštel, smo se podali proti Jušniku, od koder zaradi oblakov, ki so se navlekli okoli gora, sicer nismo imeli tako lepega razgleda, ko smo si želeli, zato smo ga obujali v spominih. Dolinske luči so nam kazale lege naselij, višje ležeče pa sodobnih in klasičnih komunikacijskih pripomočkov (oddajniki in cerkve).

Na izhodišče smo se vrnili prepihani, vendar zadovoljni. Tudi luna je bila nad nami. Želja večine pohodnikov je bila, da bi tak ali podoben nočni pohod v kratkem ponovili. Seveda brez nadležnega vetra!

Hvala Bredi in Milanu za prijazno gostoljubje in pogostitev, Veri in Stanki za pomoč pri vodenju, Stanki tudi za fotografije.