Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Planinski dom na Farbanci smo že leta 2017 vključili v spletno aplikacijo Planinc, ki ima trenutno že 3535 kontrolnih točk (ciljev) z lokacijskimi kodami.


Planinc (https://www.planincapp.si/) je androidna aplikacija, ki je namenjena pohodnikom in hribolazcem.

Omogoča zelo preprosto beleženje osvojenih vrhov in drugih pohodniških ciljev v digitalno planinsko knjižico ter pregled vseh vpisov z osnovno statistiko. Z vpisi lahko uporabniki pridobivajo določene značke.

Postopek vpisa je preprost; na osnovni strani nam aplikacija prikaže najbližje cilje (vrhove, koče, znamenite točke, npr. jame idr.) glede na našo trenutno lokacijo. Na cilju najdemo kovinsko škatlo z žigom in nalepko aplikacije PLANINC.

Dostop lahko »poštempljate« oziroma zabeležite na tri digitalne načine:

a) s približanjem mobilne naprave NFC nalepki.
NFC je kratica za Near Field Communication, visokofrekvenčno komunikacijsko tehnologijo kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo podatkov na razdalji do 10 cm. (Bluetooth deluje do 10 m).

b) z vpisom šestmestne kode, ki jo razberete na nalepki;
Če vaša mobilna naprava ne podpira brezstične tehnologije (NFC), lahko dostop potrdite s klikom na gumb »Si na cilju?« in vpišete na nalepki zapisano šestmestno lokacijsko kodo.

c) z GPS lokacijo.
Najlažje je, da vašo lokacijo potrdite s GPS signalom vašega telefona. Aplikacija vam sporoči, ali je koda pravilna. Ta način uporablja 74 % uporabnikov.

Sistem preveri še vašo lokacijo in zabeleži osvojen cilj. V aplikaciji je mogoče videti tudi predhodne vpise uporabnikov po posameznih ciljih in nekaj statistike.

V primeru, da na cilju ni signala, vam aplikacija omogoča offline vpis, ki ga kasneje, ko imate povezavo, vpišete v sistem.

Aplikacijo so leta 2017 razvili trije idrijski zanesenjaki, hitro je pridobila na popularnosti. Trenutno obsega 3535 ciljev, večina njih je v Sloveniji, veliko tudi na Hrvaškem, Avstriji, Italiji, nekaj tudi v Švici. Z njo je v celoti pokrita tudi slovenska planinska transverzala.

Aplikacia je zelo priljubljena. Nekaj podatkov: infogram-planinc-2020

V naši bližnji okolici je veliko teh ciljev, naj naštejemo najbolj priljubljene: Goli vrh, Tolsti vrh, razgledišče križ, sv. Jošt, Šentjoški vrh, Smolnik, izvir Bočnice, Biba, Hom, Čreta, Koča na Čreti, Vrhe, Štefnov vrh, Brdovski vrh, Žagarjev vrh, Dom na Dobrovljah, Grmada, Bezovec in seveda Farbanca!

Za Planinski dom na Farbanci statistika pokaže, da se zelo hitro vzpenja po lestvici najbolj priljubljenih ciljev. Trenutno je s preko 3000 vpisi na visokem 20. mestu in tako v dobri družbi priljubljenih ciljev z veliko močnejšim zaledjem prebivalstva, kot ga ima Farbanca. To so Sv. Jošt nad Kranjem, Šmarna gora, Lisca, Mrzlica, Gora Oljka idr..

Skupno število vpisov na Farbanci v letošnjem letu se približuje številu 400, najbolj pridni pohodniki so bili letos pri njej skoraj 70-krat.

Aplikacijo si lahko naložite na vaš mobilni telefon na prej omenjeni povezavi http://www.planincapp.si/.

Ima tudi svoj FB profil: https://www.facebook.com/PlanincAPP/

Brez komentarjev.