Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Kdaj: v četrtek, 23. februarja 2023 ob 17.17
Kje: v Domu kulture Nazarje


S pogovornim planinskim večerom bomo obeležili 130. obletnico ustanovitve Slovenskega planinskega društva (SPD), iz katerega je izšla Planinska zveza Slovenije (PZS).
Prav tako bomo obeležili 130. obletnico ustanovitve Savinjske podružnice SPD, svojega negormalnega naslednika ima v Savinjskem meddruštvenem odboru planinskih društev (SMDO PD).

Od 16.50 do 17.10 si lahko v Muzeju Vrbovec še zadnjič
ogledate razstavo fotografij SVETLOBA GORA.

dr. Peter Weiss

Zadrečan na dolgotrajnem, a začasnem delu v Ljubljani, jezikoslovec, zaposlen na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki se veliko ukvarja z raziskovanjem narečij, včasih napiše kakšno pesem, ljubo mu je tudi domoznanstvo, nam bo v pogovoru z Vladko Planovšek predstavil vzroke in proces ustanovitve osrednje slovenske planinske organizacije.

Ob 130. obletnici ustanovitve SPD

Pred 130. leti je bila 27. februarja ustanovna seja Slovenskega planinskega društva v tedanji AO monarhiji. To ni bil prvi poskus organiziranja slovenskega planinstva, je bil pa uspešen – živi že 130 let.
Nekaj mesecev kasneje, 20. avgusta, je bila v Mozirju ustanovljena Savinjska podružnica, ki jo je dolga leta vodil Fran Kocbek. Ta je tesno sodeloval z Johannesom Frischaufom.

Veliko sta k razvoju SPD pripomogla brata Tominšek s Slatine pri Gornjem Gradu. Starejši Fran je bil drugi predsednik SPD (v dolgem obdobju 1908-1931), mlajši Josip je v 32 letih (1908-1940) uredil 26 letnikov Planinskega vestnika.

Brez komentarjev.