Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Kdaj: V nedeljo, 4. junija 2023
Kdo: Izlet je za vse generacije


Občina Nazarje je pobratena z občino Miren – Kostanjevica, saj je kar 2.000 prebivalcev iz teh krajev znaten del 1. svetovne vojne preživelo pri nas kot vojni begunci, stkale so se prijateljske in sorodstvene vezi.

Med vožnjo se bomo na kratko seznanili z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi znamenitostmi občine, ogledate si jih lahko na povezavi  https://www.mirenkras.si/

Na robu Goriškega Krasa se vzpenja vrh Cerje, na njem stoji Pomnik miru, 25 metrov visoka mogočna zgradba v obliki stolpa, v njej so zgodovinski prikazi in umetniške zbirke, hkrati je stolp čudovit razglednik. Ogled bo voden.

Po malici iz nahrbtnika se bomo podali na planinski sprehod v smeri Trstelja, sprva po planinski poti, nato po gozdni, krajši del tudi po javni cesti. Pot je lahka, zelo razgledna in raznolika, rastlinstvo je povsem drugačno kot pri nas. Na poti se bomo seznanili s posledicami lanskoletnega obsežnega požara v naravi, največjega do sedaj v Sloveniji. Spoznali in občudovali  bomo moč narave, ki si že celi globoke rane. Prehodili bomo manj kot polovico poti Cerje-Trstelj.

Sledita kratka vožnja v bližino Stjenkove koče na Trstelju in vzpon na razgledni vrh Trstelja. Z njega so prelepi razgledi na Jadransko morje, Furlansko nižino, Dolomite, Gorico, zahodne Julijce, posebej Triglav, Banjško planoto, Trnovski gozd, Vipavsko dolino in Nanos. Po planinski malici se bomo odpeljali proti domu.

Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost in dosledno upoštevajo navodila planinskih vodnikov in vodje izleta.

Brez komentarjev.