Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Namesto, da bi šli gor, smo šli dol.

Na sobotno jutro, 23. marca 2024, smo se mladi planinci planinskega krožka oziroma Mladinskega odseka Stonoga odpravili na malo nenavaden planinski izlet, na ogled jame Štabirnica. Z avtobusom smo se odpeljali do Vranskega, kjer sta se nam pridružila jamar Maks Petrič in njegova mama Valerija.

Z avtobusom smo opravili še del poti, nato pa se peš napotili do jame. Med potjo smo veliko izvedeli o kamninah in nastanku podzemnih jam.

Ko smo prišli do jame, nas je presenetilo, da vhoda sploh ni bilo videti. Maks nas je izzval, naj ga poiščemo – bilo ga kar težko najti.

Pred vstopom v jamo smo si nadeli čelade in lučke ter komaj čakali na spust. Bilo je čudovito. Videli smo vsemogoče jamske tvorbe – zanimivo, da tudi v jamah rastejo »karfijole«. Videli smo tudi pajke in suhe južine ter netopirje – vrsto  mali podkovnjak, ki so še hibernirali (hibernacija je zimsko spanje. Netopirji pozimi spijo, ker nimajo hrane in ker je mraz).

Pot po jami je bila pestra, malo smo se plazili in malo vzpenjali. Morali smo dobro paziti, ker je bilo ponekod zelo spolzko. Naj povemo še to – čeprav smo se do jame odpravili z Vranskega, Štabirnica leži v naši občini, občini Nazarje.

Ko smo končali ogled, smo pomalicali in se vrnili k avtobusu. Na Vranskem smo se ustavili in si ogledali še vhod v jamo Veternico, iz katere res piha veter. V bližini je dvorec Podgrad –  ob njem je čudovit kraški izvir z zajetjem tako čiste vode, da smo jo z veseljem popili kozarec.

Maks nam je predstavil gradnjo Centra jamskih doživetij, ki ga gradijo ob dvorcu Podgrad. Okoli dvorca je več podzemnih jam, kar govori o tem, da smo bili na kraškem svetu.

Polni lepih vtisov z malo drugačnega planinskega izleta smo se odpravili domov.

Mentorica Manica Hudales