Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Šavnice so pretežno travnata vzpeta planota na najbolj vzhodnem delu vršnega platoja Menine planine. Njihova najvišja točka je Goli vrh, visok je 1426 metrov.

Šavnice so izreden razglednik. Z njih se vidi na vse strani daleč naokoli, ob jasnem vremenu sega razgled vse do Hrvaške. Zato so Šavnice in Goli vrh priljubljen cilj planincev in pohodnikov. Dostopne so z vseh štirih strani.

Ime planote ima podlago v nemški besedi “schauen” (schauen = videti, pogledati), ki pojasnjuje, da je od tam dober razgled. Menimo, da je bila to v času turških vpadov opazovalnica, od kder so lahko z ognjem opozorili na nevarnost, saj je vrh dobro viden iz znatnega dela Zgornje Savinjske doline. Vrhov in drugih mest (prelazi, grajski stolpi) s podobnim imenom (Šavnica, Šavnik, Šance) je v Sloveniji kar nekaj, vsi so odlični razgledniki.

Šavnice imajo velik naravovarstveni pomen. Krasi jih raznolika alpska flora. Prava princeska med rožicami pa je kamniška murka. Kamniška murka je edini endemit med slovenskimi orhidejami in že kot taka velika posebnost. Ker je njeno rastišče omejeno zgolj na Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke, je uvrščena je na Rdeči seznam. To je pravilnik na nacionalni ravni, v katerega so uvrščene redke in ogrožene vrste živih bitij.

Na Šavnicah se naše murke odlično počutijo. Vse polno jih je in vsako leto več. Če smo tam gori ob pravem času, torej ob njihovem polnem cvetenju in ob brezvetrju, kar diši po njih oziroma po vaniliji, katere vonj so prevzele. Seveda ni bilo vedno tako. Intenzivna paša in tudi gnojenje so jih pred desetletjem zdesetkale. Odkar pa se pašni interesenti kar dobro držijo dogovora, da ne pasejo v prvi polovici sezone, se stanje izboljšuje. Tudi ljudje jih več ne trgajo, saj se zavedajo, da so ogrožene in zaščitene in da v trenutku ovenejo ter nehajo dišati.

Poleg murk lahko občudujemo tudi druge kukavičnice, Clusijev, Kochov in spomladanski svišč, različne kamnokreče, zgodaj spomladi žafrane in telohe, pozneje dolgostebelne in Wulfenove jegliče, mračnice, poleti strupeno čmeriko …

Posebnost Šavnic je rastišče Kochovega svišča. Ta ponavadi raste na nekarbonatni podlagi, tu pa si je našel svoj dom na dolomitiziranem apnencu. Nahajališče je omejeno na majhen prostor, vendar se na njem nahaja zelo veliko število primerkov. V preteklosti so posamezniki svišče na tem mestu izkopavali, misleč, da so zdravilni, kar pa seveda ni res. Zdravilni “encijan” je povsem druga rastlina. Tudi v vrt prenešene rastline kmalu shirajo. Sedaj imajo svišči na Šavnicah svoj mir in vse večje število občudovalcev, ko cvetijo.

Šavnice imajo velik simbolni pomen za celotno dolino, še posebej za prebivalce občine Nazarje. Goli vrh je najvišja točka občine Nazarje, vsak četrti občan je član PD Nazarje. Nazarski planinci imajo vrh v grbu in v srcih, vsako leto ga organizirano obiščejo. In tudi skrbijo zanj – najbrž jih v kratkem čaka čiščenje zaraščajočih se površin.

Poleg tega še ni zamrl spomin na dogodke leta 1994, ko so na ta del Menine načrtovali postaviti vojaški radar, na Vivodniku pa civilnega. Proti tem načrtom se je skoraj enodušno in enoglasno dvignila vsa dolina in to, vsaj takrat, preprečila.

Šavnice so lep in v svoji skromnosti veličasten svet ohranjene narave. Naj take tudi ostanejo.

Marijan Denša

Brez komentarjev.